Πέτσας για θέρμανση: Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί -δυστυχώς- πεθαίνει

Ένας Πέτσας βγαλμένος από τα σκληρότερα μνημονιακά χρόνια, που ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» εμφανίστηκε σήμερα στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη.

Πέτσας για θέρμανση: Όποιος αρνείται να προσαρμοστεί -δυστυχώς- πεθαίνει
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η τηλεοπτική συζήτηση κυλούσε γύρω από το φυσικό αέριο και τις τιμές του, όταν ο Γ. Καραμέρος έθεσε το εύλογο ερώτημα «ποιος θα πληρώσει την αλλαγή καυστήρα από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο;», ώστε να μειωθεί η χρήση του. Όπου καλό είναι να υπενθυμίσουμε πως χιλιάδες συμπολίτες μας ακολούθησαν τις παραινέσεις στο παρελθόν των συναρμόδιων υπουργείων για αλλαγή καυστήρων. O Υφυπουργός Εσωτερικών ξεκίνησε την απάντησή του αναφέροντας την δυνητική επιδότηση για χρήση υγραερίου (εννοεί LNG), καυσόξυλου και πέλετ (σ.σ. αλλά μόνο την καύσιμη ύλη), ρωτώντας «εσείς τι προτείνετε;», λες και ο Γ.Καραμέρος είναι ο Υπουργός Ενέργειας. Για να συνεχίσει πως αυτό είναι λαϊκισμός, με την διαφορά πως και ο παρουσιαστής της ακπομπής Γιώργος Παπαδάκης πήρε θέση πως η πιθανότητα επιχορήγησης θα ήταν ένα εύλογο μέτρο. Αυτό που δεν είπε ήταν πως οι ελληνικές Κυβερνήσεις επιδοτούσαν τα τελευταία χρόνια την αλλαγή καυστήρα από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο, ενώ το 2020 και το 2021 βγήκαν προγράμματα με και χωρίς συγχρηματοδότηση από ΕΣΠΑ, με σκοπό την ταυτόχρονη μείωση εκπομπών ρύπων μέσω της υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης καθώς ήταν σκοπός του Υπουργείου Ενέργειας και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη η αύξηση της διείσδυσης του φυσικού αερίου στην χώρα.

Το χειρότερο είναι πως αυτά τα προγράμματα, εξαιτίας της μεγάλης τότε διαφοράς στην τιμή του φυσικού αερίου στόχευαν ιδιοκτήτες κατοικιών με χαμηλά εισοδήματα με επιχορήγηση από 65% (για εισόδημα έως 20.000€) έως 100% (για δικαιούχους κοινωνικού εισοδήματος αλληλεγγύης). Για την Αττική οι επιχορηγήσεις ξεκινούσαν από τις 4.300€ έως τις 21.500€ για άνω των 200Kw. Αυτό συνιστά μια πολιτική αλητεία, καθώς οι άνθρωποι επιδοτήθηκαν να αλλάξουν καυστήρα και τώρα που αποτελεί επιτακτική κυβερνητική γραμμή η εκ νέου αλλαγή καυστήρα σε πετρελαίου, αυτοί οι συμπολίτες μας αφήνονται στην μοίρα τους και η Κυβέρνηση σφυρίζει κλέφτικα (με κάθε ερμηνεία). Μήπως θα ξαναβγούν Κυβέρνηση; Τι τους νοιάζει;  

Το 2021 είχαμε 83 θανάτους από πυρκαγιές σε σύνολο 34.343+ αστικών πυρκαγιών με αύξηση 70,8 σε σχέση με το 2020. Από τους 83 θανάτους το 60% συνέβη τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Δεκέμβρη (το ¼ των θανάτων τον Δεκέμβρη) με ένα πολύ μεγάλο ποσοστό να αφορά πυρκαγιές εξαιτίας θερμαντικών σωμάτων, σύμφωνα με έρευνα του Πυροσβεστικού Σώματος. Θυμόμαστε ακόμα από το 2010 και έπειτα τις εκκλήσεις για μη καύση επεξεργασμένων και μη ξύλων για θέρμανση ή τους ασφυκτικούς θανάτους από μαγκάλια και ξυλόσομπες. Στην έρευνα του Πυροσβεστικού Σώματος θα δείτε και την προχρονολογημένη διάψευση του Πρωθυπουργού, που από το βήμα της ΔΕΘ δήλωσε πως είχαμε λιγότερες αγροτοδασικές πυρκαγιές επί Πρωθυπουργίας του.

Κατά γενική ομολογία η Κυβέρνηση έχει πάρει σαφή θέση πως αυτός θα είναι ένας πολύ σκληρός χειμώνας, όμως αυτό που αρνείται να παραδεχθεί είναι πως φέρει τεράστιο μέρος της ευθύνης. Για την ιστορία ς κρατήσουμε πως ο πρώτος που ανέφερε το δόγμα «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» ήταν ο Άδωνης Γεωργιάδης το 2012, υπερασπιζόμενος τον Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ