1960: “Σίγουρο” πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Επιστροφή στην Ελλάδα του 1960, με μολυσμένη ατμόσφαιρα και καρκίνο προτιμά το Υπουργείο Ανάπτυξης, αντί να τιθασεύσει τις ορέξεις των ολιγαρχών της ενέργειας. Η Κυβέρνηση αναμένεται να προβεί σε παρέμβαση στην τιμή των καυσόξυλων (και του λιγότερο βλαβερού πέλλετ) αγνοώντας τον Π.Ο.Υ. και έρευνες που αποδεικνύουν πως η καύση ξύλων είναι υπεύθυνη κατά το ήμισυ σε κίνδυνο καρκίνου σε αστικό περιβάλλον.

1960: “Σίγουρο” πλαφόν στην τιμή των καυσόξυλων προανήγγειλε ο Άδωνις Γεωργιάδης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Ελλάδα, αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ισπανίας που πίεσαν και πήραν την εξαίρεση για πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου φτάνοντας τα 136€ την μεγαβατώρα (σ.σ. Τιμή Ελλάδας 451€, σημερινές τιμές), θέλει να κάνει πιο ελκυστικό το καυσόξυλο! Καταλαβαίνετε την παρανοϊκή ιδέα μιας Κυβέρνησης που από την μια χρησιμοποιεί την Κλιματική Κρίση ως άλλοθι για τις πυρκαγιές, αλλά δεν έχει κανένα πρόβλημα να μολύνει την ατμόσφαιρα μέσα από τα μικροσωματίδια πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) που είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνες ουσίες! Οι PAHs συναντώνται στα καυσαέρια των αυτοκινήτων και στους καυστήρες θέρμανσης, αλλά σε κάθε περίπτωση η ποσότητα που εκλύεται από την καύση ξύλου είναι υπερπολλαπλάσια. Για να έχετε ένα μέτρο, η οικιακή καύση ξύλων είναι η μεγαλύτερη πηγή των συγκεκριμένων μικροσωματιδίων στην Βρετανία, με την διαφορά πως μόλις το 8% του πληθυσμού θερμαίνεται με ξύλα. Για να ακριβολογούμε, η οικιακή καύση ξύλων παράγει τριπλάσια μικροσωματίδια αυτού του τύπου από όλα τα αυτοκίνητα στην Βρετανία.

Μια ξυλόσομπα, όσο «οικολογική» και να είναι, εκλύει 750 φορές περισσότερα μικροσωματίδια από μια νταλίκα. Οπότε είναι εύκολα κατανοητό πως μια παρέμβαση υποτίθεται για το συμφέρον των πολιτών, απλά ρίχνει ακόμα περισσότερο την ποιότητα ζωής όλων μας. Καλό λοιπόν είναι την επόμενη φορά που θα βγει ο Υπουργός Ανάπτυξης να υποδυθεί τον φίλο του πολίτη, να ρωτήσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος τι αντίκτυπο θα έχει στις πόλεις και τα χωριά μας μια τέτοια κίνηση. Αντ’ αυτού μπορούν να επιβάλουν πλαφόν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή να ακολουθήσουν το παράδειγμα των Ιβήρων, ώστε να επιβάλουν πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ώστε να πέσουν άμεσα οι τιμές.

Λύσεις υπάρχουν αλλά είναι πολύ πιο ελκυστικό να αδειάζεις τα δημόσια ταμεία υπέρ των παρόχων ενέργειας, παρά να λειτουργήσεις προς όφελος του πολίτη.

Θα δανειστούμε ένα χρήσιμο πινακάκι με πληροφορίες της Greenpeace και ένα σχετικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ΕΦΣΥΝ όταν βγήκε η έρευνα του Πανεπιστημίου Πατρών.

*Οι τιμές του καυσόξυλου έχουν ανέβει πανευρωπαϊκά, εξαιτίας του μεταφορικού κόστους, του όγκου και της απαγόρευσης εξαγωγών ξύλου που επέβαλε η Βουλγαρία, από όπου η χώρα μας προμηθευόταν περίπου το 30% της ξυλείας. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν έλλειψη σε μια αγορά που -κακώς- έχει μεγάλη ζήτηση και έχει επιφέρει μια αύξηση περίπου 30€ σε σχέση με πέρσι. Το 2019 η μέση τιμή ήταν 70€ το κυβικό μέτρο και πλέον είναι στα 140€.

**Η καύση του πέλετ έχει διαφορετική έκλυση μικροσωματιδίων από είδος σε είδος (το πέλλετ έχει διαφορετική σύσταση από εταιρεία σε εταιρεία) και οι σύγχρονοι λέβητες έχουν πραγματικά μικρότερο κόστος στο περιβάλλον, οπότε για αυτό και δεν ασκείται κριτική στην επιβολή πλαφόν στο πέλλετ. Θα ήταν μια λύση αν δεν ήταν μικρή η διείσδυση του πέλλετ στην χώρα μας.


Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ