Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παιδί για τα θελήματα των Σολτς-Ερντογάν

Η Ελλάδα για άλλη μια φορά φόρεσε την προβιά του υποτελούς και στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία. Η Γερμανία υπέδειξε στην Ελλάδα να δώσει 40 σοβιετικά άρματα μάχης ΒΜP-1 και να αντικατασταθούν από 40 γερμανικά Marder. Ο λόγος ήταν πως η Γερμανία δεν ήθελε να ενισχύσει απευθείας τον ουκρανικό στρατό και να καταστεί εμπόλεμο μέρος. Η Ελληνική Κυβέρνηση δεν έχει αντίστοιχα προβλήματα.Τα ΒΜΡ-1 φεύγουν από τα νησιά του Αιγαίου και τα Μarder πάνε στον Έβρο. Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στην πράξη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το παιδί για τα θελήματα των Σολτς-Ερντογάν
ΠΡΟΒΟΛΗ

Έχεις *Hare; Έχω Hare.

Το ΝΑΤΟ έχει θέσει κατ' επανάληψη στην Γερμανία να συμμετάσχει στην αποστολή επιθετικού πολεμικού υλικού στην Ουκρανία. Οι Γερμανοί μέχρι τώρα είχαν αρκεστεί στο να στέλνουν αμυντικό υλικό (κράνη, αλεξίσφαιρα κτλ) και οικονομική βοήθεια, αρνούμενοι να στείλουν επιθετικά όπλα. Καθώς όμως υπάρχει έντονη σχέση Γερμανών πολιτικών με τις ρωσικές εταιρείες, το γερμανικό λόμπι της ενέργειας δεν θέλει να διαταράξει αυτές τις σχέσεις. Οπότε η λύση της τριγωνικής αυτής συναλλαγής προκρίνεται και έχει ακόμα ένα πλεονέκτημα: η πελατειακή σχέση Γερμανίας-Ελλάδας ενισχύεται, καθώς είναι εύλογο πως τα γερμανικά Marder χρειάζονται... γερμανικά ανταλλακτικά, συντήρηση, πυρομαχικά και αναβάθμιση! Ακόμα ο Σολτς, ως καλός πλασιέ, έκανε προτάσεις για τα επίσης γερμανικά τανκ Leopard και Lynx. Στα ζητήματα της Ευρωπαϊκής Ενέργειας και των Ελληνοτουρκικών δεν αλλάζει κάτι στην στάση της Γερμανίας (σ.σ. βέτο σε πλαφόν και δομικές αλλαγές στο Χρηματιστήριο Ενέργειας), οπότε μπορούμε να υπογραμμίσουμε με βεβαιότητα πως η Ελλάδα δεν έχει κανένα ορατό κέρδος από αυτή την τριγωνική συναλλαγή πέρα από το να δρα ως ο «μπροστινός» της Γερμανίας. Τώρα, άνθρωποι είμαστε, κάποιος μπορεί να έβγαλε χαρτζιλίκι από όλη αυτή την δουλειά.

Ο γερμανικός «λαγός»

Γερμανός δημοσιογράφος ρώτησε αν τα τανκ μπορούν να πάνε στον Έβρο και αν θα είχε πρόβλημα η Γερμανική Κυβέρνηση με αυτό. Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε πως «Τα Marder παραδόθηκαν στην Ελλάδα και δεν δίνεται καθημερινή αναφορά που βρίσκονται. Ούτε την ζητάμε». Αυτή είναι μια απάντηση εκ του πονηρού που η ελληνική πλευρά παρουσιάζει για κάποιον ανεξήγητο λόγο ως κέρδος! Στην συνέχεια, σε μια αποστροφή του λόγου του Σολτς, αναφέρθηκε πως «δεν νοείται αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας ευρωπαϊκής χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ, πόσο μάλλον από άλλη χώρα του ΝΑΤΟ». Από εκεί πιάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να αναφέρει πως η διάταξη των δυνάμεων είναι δικό μας ζήτημα, συνεχίζοντας πως τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο, διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις πως θα είναι πιο χρήσιμα.

Αποστρατιωτικοποίηση των νησιών στην πράξη

Τα 40 ΒΜΡ-1 φεύγουν από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα 40 Marder πάνε στον Έβρο. Να αναφέρουμε πως δεν λείπουν τεθωρακισμένα από τον Έβρο και αν οι ένοπλες δυνάμεις έκριναν χρήσιμο να υπάρξει αναδιάταξη δυνάμεων θα έπρεπε να μετακινούσαν τα BMP-1 στον Έβρο. Πράγμα που δεν συζητήθηκε ποτέ. Η ανταλλαγή δεν ήταν επιλογή λοιπόν των ενόπλων δυνάμεων, την ώρα που δημιουργήθηκε μια ξαφνική ανάγκη για περισσότερα τεθωρακισμένα στον Έβρο! Θα πρέπει να έχετε υπόψη πως τα τουρκικά τεθωρακισμένα σε περίπτωση πολέμου (σ.σ. σεναριακά μιλώντας) θα πρέπει να περάσουν είτε με πλωτές γέφυρες τον ποταμό Έβρο, είτε από κεντρικούς δρόμους. Αυτό συμβαίνει γιατί ο καταπράσινος Έβρος, με τα δέντρα του, λειτουργεί ως φυσικό κώλυμα για τα τεθωρακισμένα. Αυτή η πληροφορία αποτελούν κοινή γνώση για τους διοικητές των Ιλών Τεθωρακισμένων, δεν είναι κάτι που δεν περνούσε από το μυαλό τους. Ξέρουν από ποια σημεία μπορεί να περάσει πιθανός εχθρός. Οπότε αν υπάρχει ανάγκη κάπου για άρματα μάχης, η λογική επιλογή θα ήταν τα νησιά από τα οποία αποχωρούν τα ΒΜΡ-1. Καλό είναι να μην ξεχνάμε πως τα Marder φέρουν πυροβόλο των 20 χιλιοστών έναντι 73 των ΒΜΡ-1. Δηλαδή μειώνεται και η δύναμη πυρός.

Άρα με ένα σμπάρο ο Κυριάκος Μητρσοτάκης, σαν καλός υποτακτικός, κατάφερε να κάνει ευτυχισμένο τον Σουλτς, το ΝΑΤΟ, τον Ερντογάν και τον Ζελένσκι, μεγαλώνοντας το χάσμα με την Ρωσία. Το χειρότερο είναι πως η υποχώρηση στο ζήτημα της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών δίνει αέρα στον Ερντογάν, ενώ δεν έθεσε καν ζήτημα στην γερμανική πλευρά για μη εξαγωγή οπλικών συστημάτων στην Τουρκία. Είναι πλέον κατανοητό ακόμα και στον πιο φανατικό οπαδό της Νέας Δημοκρατίας, πως απο την μία τους φανατίζουν με «ενθοπροδότες» ή «ανθέλληνες» και από την άλλη ο ίδιος ο Έλληνας Πρωθυπουργός που τόσο λατρεύουν αποδυναμώνει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας έργω και λόγω.

*Hare είναι ο λαγός στα γερμανικά

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ