Συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή κατά Μητσοτάκη: Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζητούν εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων

Καθημερινότητα ο διεθνής διασυρμός της κυβέρνησης για το θέμα των παρακολουθήσεων.

Συνεχίζεται η διεθνής κατακραυγή κατά Μητσοτάκη: Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα ζητούν εξηγήσεις για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το έχουμε πει αρκετές φορές τους τελευταίους μήνες, για το θέμα των παρακολουθήσεων, ότι η χώρα μας διασύρεται συνεχώς από τα διεθνή Μέσα. Και απ' ό,τι φαίνεται το συγκεκριμένο φαινόμενο δεν θα σταματήσει για αρκετό καιρό, καθώς αυτή τη φορά θέση για το σκάνδαλο πήραν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (RSF), σύμφωνα με ρεπορτάζ του Euractiv.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό αναφέρεται η δήλωση του επικεφαλής των RSF για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Βαλκάνια, Pavol Szalai, ο οποίος λέει ότι η σιωπή της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και των ελληνικών Αρχών είναι εκκωφαντική, όσον αφορά τις νέες παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ενώ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να εξηγήσει τους λόγους πίσω από την υποτιθέμενη κρατική παρακολούθηση του Τάσου Τέλλογλου και των άλλων συναδέλφων του που ερευνούν το Predatorgate και να ανακοινώσει μέτρα για καλύτερη προστασία από την αυθαίρετη κατασκοπία». Επίσης, οι RSF, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του Euractiv, προτείνουν συγκεκριμένες αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, αναφορικά με τις παρακολουθήσεις.

Οι αλλαγές που προτείνουν οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα έρχονται ως απάντηση στις ακόλουθες ελλείψεις ή στρεβλώσεις της νομοθεσίας, τις οποίες επισημαίνουν:

Έλλειψη δικαστικής εποπτείας σε υποθέσεις παρακολούθησης που διενεργούνται για λόγους εθνικής ασφάλειας

1. Να επιτρέπεται μια ανεξάρτητη δικαστική επισκόπηση των αιτημάτων παρακολούθησης από τις υπηρεσίες ασφαλείας και σε μια ανεξάρτητη δικαστική αρχή να εγκρίνει τέτοια αιτήματα, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων όπου φέρεται παραβίαση της εθνικής ασφάλειας.

2. Υποχρέωση των δυνάμεων ασφαλείας να αιτιολογήσουν το αίτημα παρακολούθησης, προκειμένου ο δικαστικός έλεγχος να αξιολογήσει κατά πόσο συμμορφώνεται με τις αρχές της νομιμότητας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας.

3. Διασφάλιση όχι μόνο της ανεξαρτησίας, αλλά και της αποτελεσματικότητας της εποπτείας, της αναγκαιότητας και της αναλογικότητας της ζητούμενης επιτήρησης.

4. Κατάργηση της πρόσφατης τροποποίησης του νόμου που εμποδίζει τα άτομα να ενημερωθούν για το γεγονός ότι υποβλήθηκαν σε επιτήρηση, για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμά τους για αποτελεσματική ένδικη προστασία.

Έλλειψη διασφαλίσεων κατά της κατάχρησης των παρακολουθήσεων

1. Να προβλέπεται αναλογικός περιορισμός της περιόδου κατά την οποία ένα άτομο μπορεί να τεθεί υπό παρακολούθηση για λόγους εθνικής ασφάλειας, σύμφωνα με τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

2. Περιορισμός με νόμο των ειδών των επικοινωνιών που μπορούν να υποκλαπούν και των μέσων με τα οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί η παρακολούθηση.

3. Διασφάλιση ότι οι πληροφορίες που συλλέγονται είναι μόνο εκείνες που σχετίζονται με μια υποτιθέμενη διάπραξη ή προετοιμασία ενός εγκλήματος.

4. Πρόβλεψη διαδικασίας καταστροφής των δεδομένων που συλλέγονται όταν οι έρευνες για εικαζόμενες παραβιάσεις της εθνικής ασφάλειας δεν επιβεβαίωσαν τέτοιους ισχυρισμούς, υπό τον έλεγχο μιας ανεξάρτητης αρχής ή μιας δικαστικής αρχής.

Έλλειψη συγκεκριμένων διασφαλίσεων κατά της παρακολούθησης δημοσιογράφων

Παροχή ειδικών εγγυήσεων σε περιπτώσεις όπου ζητείται παρακολούθηση σε βάρος δημοσιογράφου: προστασία δημοσιογραφικών πηγών, ενίσχυση της δικαστικής εποπτείας, προστασία από την τυχαία παρακολούθηση.

Έλλειψη επαρκούς νομικού πλαισίου για τη χρήση κακόβουλων λογισμικών

1. Διαφάνεια στη χρήση λογισμικών.

2. Συμμόρφωση της χρήσης λογισμικών με τις παραπάνω εγγυήσεις.

Ασαφής ορισμός της εθνικής ασφάλειας

1. Επανεξέταση της νομοθεσίας για την εθνική ασφάλεια, για να διασφαλιστεί ότι οι προϋποθέσεις που επιτρέπουν την επιτήρηση πληρούν τις απαιτήσεις νομιμότητας, αναγκαιότητας και προβλεψιμότητας.

2. Η νομοθεσία θα πρέπει να ορίζει τι συνιστά παραβίαση της εθνικής ασφάλειας και να προβλέπει τον ορισμό των κατηγοριών ατόμων που μπορούν να θεωρηθούν απειλή για την εθνική ασφάλεια και των αντικειμένων που μπορούν να τεθούν υπό επιτήρηση.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ