Προσήχθη η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς από τις βελγικές αρχές - Η ανακοίνωση διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ

Την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Διαφθοράς γιόρτασε η Βελγική Αστυνομία προσάγοντας την Αντιπρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή και ακόμα 3 άτομα (κάποιες προσαγωγές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις) με κατηγορίες για διαφθορά. Ανάμεσα στους προσαχθέντες ο σύντροφός της Francesco Giorgi. Βελγική εφημερίδα κάνει λόγο για αντιμετώπιση ως «εγκληματική οργάνωση». Ο δικαστής έχει δύο 24ωρα για να αποφανθεί αν οι προσαγωγές θα μετατραπούν σε συλλήψεις.

Προσήχθη η Εύα Καϊλή για υπόθεση διαφθοράς από τις βελγικές αρχές - Η ανακοίνωση διαγραφής της από το ΠΑΣΟΚ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ακόμα προσήχθησαν οι Luca Visentini Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων, ο πρώην ευρωβουλευτής των Σοσιαλδημοκρατών Pier-Antonio Panzeri και ακόμη ένα άτομο. Η προσαγωγή και ανάκριση της ευρωβουλευτού κατέστη δυνατή σύμφωνα με πληροφορίες, γιατί έγινε με την αυτόφωρη διαδικασία. Κατασχέθηκαν 600.000 αδιευκρίνιστα ευρώ από την κατοικία του Panzeri, ενώ η ευρωομάδα των Σοσιαλδημοκρατών δήλωσε πως «Είμαστε συγκλονισμένοι από τις καταγγελίες για διαφθορά στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Ομάδα των Σοσιαλδημοκρατών δείχνει μηδενική ανοχή στην διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Σε αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε τις δικαστικές διαδικασίες σε εξέλιξη. Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, ζητούμε την αναστολή των εργασιών για οποιονδήποτε φάκελο και ψηφοφορία στην Ολομέλεια που αφορά τα κράτη του Κόλπου και ιδίως σχετικά με την απελευθέρωση των καθεστώτων visa και αναβάλλονται οι προγραμματισμένες επισκέψεις».

Σε σχετική συζήτηση στην Ευρωβουλή, η Εύα Καϊλή είχε εκθειάσει το Κατάρ, δηλώνοντας πως «Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων με υψηλό επίπεδο μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον», (...) «το Κατάρ είναι πρωτοπόρο στα εργασιακά δικαιώματα», (...) «που έχει ήδη κάνει το αδύνατο».

Οι προσαχθέντες ερευνώνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, διαφθορά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέρα των σοσιαλδημοκρατών ερευνώνται και βοηθοί ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Από το ΕΛΚ κυκλοφόρησε σε tweet το εξής σχόλιο: «Έχουμε σοκαριστεί σχετικά με την έρευνα σε εξέλιξη από τις βελγικές αρχές σχετικά με πιθανές περιπτώσεις διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καμία πέτρα δεν θα μείνει αγύριστη (σ.σ. οι αρχές θα ερευνήσουν τα πάντα, αγγλική έκφραση). Δεν υπάρχει χώρος για διαφθορά οπουδήποτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι αρχές έχουν την πλήρη στήριξή μας».

Διαγραφή Καϊλή από το ΠΑΣΟΚ

Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προχώρησε στην άμεση διαγραφή της Εύας Καϊλή από το κίνημα, με την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την έρευνα των βελγικών αρχών για διαφθορά Ευρωπαίων αξιωματούχων, η Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή τίθεται εκτός ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής με απόφαση του Προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη».

Μικρά-μικρά

-Δεν αναφέρεται ρητά το Κατάρ, αλλά «η χώρα υποδοχής του Παγκοσμίου Κυπέλλου».

-Ο Panzeri επί του παρόντος είναι πρόεδρος της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία έγινε επίσης στόχος των ερευνών (πηγή: Le Soir).

-Πάνω από 100 οι συνολικοί στόχοι.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ