Η Ισπανία κατήργησε το ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ίδια ώρα που ο Γεωργιάδης πανηγυρίζει για το «Καλάθι του Άγιου Βασίλη»

Η Σοσιαλιστική Κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τα οποία θα βοηθήσουν άμεσα τον ισπανικό λαό.

Η Ισπανία κατήργησε το ΦΠΑ στα βασικά είδη πρώτης ανάγκης, την ίδια ώρα που ο Γεωργιάδης πανηγυρίζει για το «Καλάθι του Άγιου Βασίλη»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τον τελευταίο καιρό η χώρα μας αντιμετωπίζει μια τεράστια οικονομική κρίση. Οι συνεχείς αυξήσεις στα είδη πρώτης ανάγκης σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς αλλά και τη μη μείωση των φόρων από την κυβέρνηση, έχουν κάνει την καθημερινότητα όλων εξαιρετικά δύσκολη.

Σε συχνές ερωτήσεις που έχουν γίνει κατά καιρούς σε εκπροσώπους της κυβέρνησης για μείωση του ΦΠΑ, έχει ακουστεί επανειλημμένως ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό να γίνει. Αντ' αυτού, με τις ευλογίες του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Άδωνις Γεωργιάδης μας έχει παρουσιάσει μια σειρά μέτρων όπως το «Καλάθι του νοικοκυριού» και το «Καλάθι του Άγιου Βασίλη» (που αφορά την αγορά παιχνιδιών την περίοδο των Χριστουγέννων) που μόνο μέτρα δεν θεωρούνται, καθώς δεν κάνουν ουσιαστική διαφορά στις τελικές «σούμες» του λαού. Όπως φυσικά και το «Food Pass» το οποίο θα έχει επίδραση στα πορτοφόλια μας περίπου 0,70 ευρώ την ημέρα!

Η ισπανική, σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ φαίνεται πως έχει διαφορετική άποψη για το πώς ένας λαός στηρίζεται πρακτικά. Έτσι, αποφάσισε να καταργήσει εξολοκλήρου το ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και να ανακοινώσει διευκολύνσεις σε μετακινήσεις και στέγαση.

Έτσι, από την 1η Γενάρη οι Ισπανοί πολίτες θα έχουν τις εξής διευκολύνσεις, όπως αναφέρονται αναλυτικά σε άρθρο του The Press Project:

1. Μείωση του ΦΠΑ από 4% σε 0% στα βασικά τρόφιμα (ψωμί, αλεύρι, γάλα, τυρί, αυγά, φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά)

2. Μείωση του ΦΠΑ από 10% σε 5% στα έλαια και τα μακαρόνια

3. Ενίσχυση 200 ευρώ σε 4,2 εκατ. οικογένειες με εισόδημα έως και 27.000 ευρώ

4. Μείωση κατά 30% των αστικών και υπεραστικών μέσων μαζικής μεταφοράς στις περιοχές όπου η περιφερειακή και δημοτική αυτοδιοίκηση τη συμπληρώνουν έως και 50%

5. Παράταση για έξι μήνες της μείωσης του φόρου ρεύματος και φυσικού αερίου. Πάγωμα της μέγιστης τιμής του βουτανίου

6. Παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του ορίου 2% στην ετήσια ενημέρωση ενοικίου

7. Εξάμηνη παράταση της αναστολής εξώσεων για ευάλωτα νοικοκυριά

8. Απαγόρευση για όλο το 2023 περικοπής βασικών προμηθειών και παράταση του κοινωνικού μπόνους

9. Διατηρείται η κατά 15% αύξηση του κατώτατου ζωτικού εισοδήματος και των μη ανταποδοτικών συντάξεων

10. 300 εκατομμύρια σε άμεση ενίσχυση στους αγρότες , για να αντισταθμιστεί η αύξηση του κόστους λόγω της αύξησης του κόστους των λιπασμάτων

11. Έκπτωση καυσίμων για επαγγελματίες οδικές μεταφορές, αγρότες, ναυτιλιακές εταιρείες και ψαράδες

12. Επέκταση της έκπτωσης 20 λεπτών ανά λίτρο για επαγγελματικές οδικές μεταφορές. Θα καταβάλλεται στο τέλος κάθε μήνα

13. Για τους αγρότες άμεση ενίσχυση έως 20 λεπτά το λίτρο, μέσω επιστροφής του ειδικού φόρου υδρογονανθράκων. Έχει κόστος 240 εκατ. ευρώ

14. 120 εκατ. σε άμεσες ενισχύσεις για τους αλιείς

15. Υποστήριξη για τη βιομηχανία εντάσεως αερίου: νέα γραμμή ρευστότητας ύψους 500 εκατ. ευρώ και 450 εκατ. ευρώ ενίσχυση για τον κλάδο της κεραμικής και άλλους υποτομείς. Επιπλέον, 3,1 δισεκατ. δημόσιες επενδύσεις μέσω του νέου προγράμματος για βιομηχανική απανθρακοποίηση.

16. Το υπουργικό συμβούλιο έδωσε επίσης το πράσινο φως στην αναπροσαρμογή του 8,5% των συντάξεων το 2023 , σύμφωνα με την αύξηση του πληθωρισμού, διασφαλίζοντας την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων.

17. Προκειμένου να συνεχιστεί η ενσωμάτωση νέων γιατρών και η ενίσχυση των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης, εγκρίθηκε βελτιωμένη ενεργός συνταξιοδότηση, η οποία θα επιτρέψει στους επαγγελματίες υγείας πρωτοβάθμιας περίθαλψης, τους οικογενειακούς γιατρούς και τους παιδιάτρους ηλικίας συνταξιοδότησης να συνεχίσουν για τα επόμενα 3 χρόνια να εργάζονται.

Προφανώς κάτι τέτοιο, ειδικά όταν το κάνει μια χώρα που είναι μέσα στην Ε.Ε., εκθέτει τρομερά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που μας δείχνει με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι δεν θέλει να βοηθήσει έμπρακτα τους πολίτες αυτής της χώρας.

Ο 29χρονος David μιλά στο 20/20

Τα συγκεκριμένα μέτρα ο κόσμος της Ισπανίας τα βλέπει σίγουρα με πολύ καλό μάτι, όπως ο 29χρονος David, ο οποίος είναι μόνιμος κάτοικος Ισπανίας. Εμείς επικοινωνήσαμε μαζί του να μας πει δυο λόγια για τα παραπάνω και μας ανέφερε ότι η κυβέρνηση της χώρας του λειτούργησε σαν «πατέρας». Πιο αναλυτικά μας είπε:

«Όταν όλα ακριβαίνουν αλλά ο μισθός σου παραμένει ίδιος, δημιουργούνται σοβαρά  προβλήματα. Ο μισθός των Ισπανών ανέβηκε πολύ πιο αργά συγκριτικά με την "εκτόξευση" των τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης. Η κυβέρνηση λειτούργησε ως "πατέρας" και πρόσφερε κάποια χρήματα για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. 

Η ακρίβεια όμως αποτελεί ένα μείζον πρόβλημα που αν συνεχιστεί για 6 μήνες, αυτά τα μέτρα θα χάσουν το νόημά τους. Μέτρα όπως η απαγόρευση αύξησης της τιμής ενοικίασης κατά περισσότερο από 2% θα πρέπει να ισχύουν για πάντα και όχι μόνο για 6 μήνες. Ο μόνος τρόπος να ζήσει κάποιος στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη είναι να συγκατοικήσει. Το ίδιο πρέπει να συμβεί και με τους φόρους στα βασικά προϊόντα διατροφής και στα προϊόντα υγιεινής».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ