Ντογιάκος-Μητσοτάκης: Ο αντισυνταγματικός και ο αντισυνταγματικότερος

Η αποστολή της ΑΔΑΕ είναι αυτή που αναφέρει το όνομά της: Να Διασφαλίζει το Απόρρητο των Επικοινωνιών, ενώ αν ο κύριος Ντογιάκος δεν το γνωρίζει, αποτελεί Ανεξάρτητη Αρχή. Ο κύριος Ντογιάκος λοιπόν υπερβαίνει τις αρμοδιότητές του και παραβιάζει το Σύνταγμα, παρά τον πρόσφατο νόμο τον οποίο παριστάνει πως εφαρμόζει. Δείτε γιατί.

Ντογιάκος-Μητσοτάκης: Ο αντισυνταγματικός και ο αντισυνταγματικότερος
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Ισίδωρος Ντογιάκος ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου (είστε σίγουρα εισαγγελέας;) ζήτησε να μην ελεγχθούν τα αιτήματα των πολιτών για παρακολούθηση των τηλεφώνων τους από την ΕΥΠ, με γνωμοδότηση-γνωμούλα την οποία εξέδωσε. Την κοινοποίησε στους παρόχους αλλά και στην ΑΔΑΕ, υποστηρίζοντας πως η πρόσφατη νομοθεσία (ν.5002/2022) δεν δίνει την αρμοδιότητα χειρισμού αυτών των ζητημάτων στην ΑΔΑΕ. Ταυτόχρονα απείλησε με ποινές φυλάκισης τα μέλη της ΑΔΑΕ που θα επιτελέσουν το καθήκον τους.

Επειδή το ζήτημα πέρα από πολιτικό, καταλήγει και πολιτειακό, στα όρια της βαθιάς αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς, ας αρχίσουμε με μερικούς ορισμούς, όπως τις αρμοδιότητες της ΑΔΑΕ.

“ΑΔΑΕ for dummies” ή για Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου

Η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών έχει ως κύρια αρμοδιότητα την διασφάλιση του απορρήτου του επικοινωνιών, κύριε Ντογιάκο. Στις εξουσίες της συμπεριλαμβάνονται οι εξής πράξεις:

Α) Διενέργεια τακτικών και έκτακτων ελέγχων σε εγκαταστάσεις δημόσιες και ιδιωτικές που ασχολούνται με ταχυδρομικές, τηλεπικοινωνιακές και συναφείς υπηρεσίες.

Β) Έλεγχος της νομιμότητας σε ό,τι αφορά τους όρους και τις διαδικασίες που ακολουθούνται κατά την εφαρμογή των διατάξεων για άρση του απορρήτου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία. Αν η καλύτερη Κυβέρνηση του Γαλαξία άλλαξε τον νόμο για να παρακολουθεί τους πάντες ελεύθερα και θέλει να ενημερώνει τους παρακολουθούμενους μετά από τρία χρόνια (δηλαδή 2μιση χρόνια μετά την καταστροφή των συνδιαλέξεων που παρακολούθησε), μπορεί να φιμώνει ύπουλα το Β), όμως όχι το Α).

Γ) Η ΑΔΑΕ έχει ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ να διενεργεί ακροάσεις παρόχων υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών (δηλαδή παρόχους ίντερνετ και τηλεφωνίας) και ταχυδρομικών υπηρεσιών, για πιθανές παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας για τη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Άν αύριο κάποιος κάνει καταγγελία πως έχει βάσιμες υποψίες πως παρακολουθείται, η ΑΔΑΕ οφείλει να πάει στον πάροχο και να ελέγξει αρχικά αν υπάρχει νόμιμη ή παράνομη παρακολούθηση. Αν η παρακολούθηση γίνεται από την ΕΥΠ λοιπόν, μια εταιρεία τηλεφωνίας ΟΦΕΙΛΕΙ να ενημερώσει πως η παρακολούθηση γίνεται από την ΕΥΠ και να μην δώσει περαιτέρω πληροφορίες. Αν όχι, πάλι πρέπει να αναφέρει πως ΔΕΝ γίνεται παρακολούθηση από την ΕΥΠ, ώστε η ΑΔΑΕ να ελέγξει για την πιθανότητα παράνομης παρακολούθησης. Η ΑΔΑΕ επανελαμβάνουμε πως έχει την δυνατότητα ελέγχου ΚΑΙ ιδιωτικών επιχειρήσεων.

Δ) Η ΑΔΑΕ μπορεί να επιβάλει τις προβλεπόμενες διοικητικές κυρώσεις, εφόσον διαπιστωθεί παραβίαση της νομοθεσίας του απορρήτου των επικοινωνιών. Με τον τρόπο δηλαδή που η Vodafone πλήρωσε πρόστιμο 50 εκατομμυρίων ευρώ για τις παράνομες παρακολουθήσεις, που είχε αποκαλύψει στους ανωτέρους του ο άτυχος υπάλληλός της Κώστας Τσαλικίδης* που «βρέθηκε αυτοκτονημένος» το 2005 στο σπίτι του.

Ε) Η ΑΔΑΕ εκδίδει οδηγίες που καθιστούν τις επικοινωνίες ασφαλέστερες.

ΣΤ) Γνωμοδοτεί, κάνει συστάσεις και υποδείξεις επί θεμάτων που άπτονται της αρμοδιότητας της Αρχής.

Ζ) ΕΞΕΤΑΖΕΙ καταγγελίες, κύριε Ντογιάκο, για παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνικών και διαδικτυακών επικοινωνιών ή επικοινωνιών μέσω ταχυδρομικών υπηρεσιών.

Οπότε κανένας Ντογιάκος δεν μπορεί να εκδίδει τις «γνωμούλες» του, όταν αυτές εναντιώνονται στις συνταγματικές προβλέψεις σχετικά με τις αρμοδιότητες Ανεξάρτητων Αρχών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης νομοθέτησε τον νόμο-έκτρωμα και ο Ντογιάκος προσπαθεί να τον επιβάλει. Προσπερνώντας πως οι νόμοι και η γνωμούλα του κυρίου Ντογιάκου είναι κάτω από το Σύνταγμα, το χειρότερο είναι πως οι υπουργοί και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας λειτουργούν ως εκβιαζόμενοι, χωρίς να αντιδρούν. Λες και τους κρατάει κανείς. Αλλά τι να περιμένει κανείς από υπουργούς και βουλευτές που έχουν πλέον αριθμούς παρακολούθησης αντί για ονόματα;

Από εκεί και πέρα, ακόμα και οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας της ΕΥΠ, τόσο μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον πρωθυπουργό και την υπαγωγή της ΕΥΠ στο γραφείο του όσο και μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου (με τελευταία την αλλαγή του νόμου για να βάλει τον διοικητή της αρεσκείας του - εκ νέου αλλαγή του νόμου όπου διοικητής μπορεί να είναι πρόσωπο προερχόμενο από το διπλωματικό σώμα ή απόστρατος ανώτατος αξιωματικός), καταμαρτυρούν πως ο πρωθυπουργός έχει πιαστεί με την γίδα στην πλάτη. Το ίδιο και η πρόβλεψη για την ενημέρωση του παρακολουθούμενου 3 χρόνια μετά την παρακολούθηση με την καταστροφή του υλικού στους 6 μήνες μετά το τέλος της παρακολούθησης (που την παρακολούθηση Ανδρουλάκη την διέγραψαν μόλις ξέσπασε το σκάνδαλο ή μάλλον...χάλασε ο σέρβερ!). Αντίστοιχα, ο ορισμός του όρου «Εθνική Ασφάλεια» στο νομοσχέδιο του περασμένου Νοεμβρίου είναι αντισυνταγματικός καθώς το Σύνταγμα επιτάσσει στενό ορισμό του όρου.

Πάλι στο νομοσχέδιο υποβαθμίστηκε ο ρόλος της ΑΔΑΕ, διατάξεις πάνω στις οποίες πάτησε ο κύριος Ντογιάκος για να εκδώσει την «γνωμούλα» του. Άρα τι μένει; Ο πρωθυπουργός τους άκουγε, παρακολουθούσε πρωτίστως τους δικούς του και τα ήξερε όλα, προσπαθεί να τα κουκουλώσει με κάθε τρόπο - και κάθε άνθρωπο.

Αντί επιλόγου

Ακόμα και αν η κυβέρνηση λειτουργεί ως παρακρατική εγκληματική οργάνωση, η οποιαδήποτε κυβέρνηση, πόσο μάλλον αυτή, οι Ανεξάρτητες Αρχές αποδεικνύουν τον λόγο της ύπαρξής τους. Εμπιστευτείτε τες, στηρίξτε τες, ενδυναμώστε τες.

ΥΓ. Καθώς το τηλέφωνο του γράφοντος κόβεται ξαφνικά, μπλέκονται οι γραμμές λες και είναι αναλογικές γραμμές του 1994, έχει ηχώ και κλείνουν οι γραμμές παρά το καλό σήμα, με την σειρά του αύριο θα υποβάλει καταγγελία στην ΑΔΑΕ για έλεγχο της τηλεφωνικής συσκευής.

* Παράθεση για ιστορικούς λόγους: Ο Κώστας Τσαλικίδης, λίγες μέρες αφότου ανακάλυψε το παράνομο λογισμικό, φοβόταν πως η εταιρεία θα έκλεινε και πως έπρεπε να παραιτηθεί και να φύγει καθώς ήταν ζήτημα ζωής και θανάτου. Αυτά είναι τα λόγια που είχε πει στην τότε αρραβωνιαστικιά του. Μετά από 13 χρόνια η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών άσκησε ποινική δίωξη κατ' αγνώστων για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Νωρίτερα, μετά την δολοφονία, είχε αποκαλυφθεί πως τα τηλέφωνα-«κλώνοι» που κατέγραφαν τις παρακολουθήσεις βρισκόντουσαν κοντά ή υπερβολικά κοντά σε... γνωστή Πρεσβεία της Αθήνας. Δεν συνελήφθη και δεν ανακρίθηκε ποτέ κανείς για την δολοφονία του Κώστα Τσαλικίδη. Ο CEO της Vodafone έδωσε εντολή να ξηλωθεί το παράνομο λογισμικό κατασκοπίας πριν ελεγθεί από τις κρατικές υπηρεσίες (σ.σ. σιγά μην το έκαναν) και μαζί ξήλωσε και την μοναδική ελπίδα να βρεθούν οι ένοχοι των παρακολουθήσεων. Το ύψος του προστίμου ουσιαστικά αντικατόπτριζε συνευθύνη στην εν λόγω εταιρεία. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου καταδίκασε την Ελλάδα και δικαίωσε τους συγγενείς του δολοφονημένου, γιατί οι Αρχές προέβησαν σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια θανάτου του. Αυτά δεν είναι θεωρίες, είναι η σύγχρονη ιστορία της χώρας και μπορείτε να τα διαβάσετε για να τα μάθετε λεπτομερώς ή να τα θυμηθείτε παντού.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ