Η ερώτηση που «ζάλισε» τον Πρωθυπουργό και έχασε τα λόγια του

Ο Πρωθυπουργός, στην πρώτη σκληρή ερώτηση που του έγινε για τις απευθείας αναθέσεις από τον δημοσιογράφο Κ.Σαββόπουλο της Αυγής, έχασε τα λόγια του και απάντησε με το άρθρο που έβγαλε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο Τσίπρας έχει εξαφανιστεί για να μην απαντήσει για την εξεταστική για τις τηλεοπτικές άδειες. Η μπάλα στην εξέδρα.

Η ερώτηση που «ζάλισε» τον Πρωθυπουργό και έχασε τα λόγια του
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας Αυγή, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, ήταν αυτός που έκανε την πιο σκληρή ερώτηση στον Πρωθυπουργό. Τον ρώτησε για τις 353.272 απευθείας αναθέσεις με κόστος 3,86 δισ. ευρώ και για τις 373.986 απευθείας ή κλειστού τύπου αναθέσεις αξίας 8,45 δισ. ευρώ και αν η χώρα θα πάρει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν σε γαλάζιους βουλευτές με αυτόν τον τρόπο. Εκεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαν να τράκαρε με τοίχο.

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως δεν έχει την ίδια εικόνα για τις απευθείας αναθέσεις, χωρίς όμως να τολμήσει να διαψεύσει τον αριθμό (η ακρίβεια με την οποία ο δημοσιογράφος συνόδευσε την ερώτησή του, δείχνει πολύ καλή μελέτη) και δικαιολογήθηκε πως η Πανδημία ήταν ο λόγος των απευθείας αναθέσεων. Ομολόγησε όμως πως σε κάποιες περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων, δεν τηρήθηκαν οι σωστές διαδικασίες και δεν υπάρχει διαφάνεια παντού. Μετά από λίγα δευτερόλεπτα με «εεε» και «και και» μέχρι να σκεφτεί τι να πει, εξήρε το... ήθος του πως την επόμενη μέρα από το σκάνδαλο των υποκλοπών βγήκε να μιλήσει, ενώ τον Τσίπρα ακόμα τον ψάχνουν για να σχολιάσει για όλα αυτά τα οποία ακούγονται στο Ειδικό Δικαστήριο για τις σακούλες με τα χρήματα που φέρονταν να κατέληγαν στα ταμεία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρότι λοιπόν ο Πρωθυπουργός όχι μόνο είχε βγάλει την υπόθεση των υποκλοπών από τις πιθανές ερωτήσεις που μπορούσαν να του γίνουν, αλλά ανέφερε ψευδώς πως σχολίασε το ζήτημα την επόμενη μέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου που σερνόταν δύο μήνες. Ουσιαστικά απάντησε για τις απευθείας αναθέσεις με την σημερινή κυβερνητική αντιπολιτευτική τακτική κατά του ΣΥΡΙΖΑ, που κάνει λόγο για κρυφτό του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό προέκυψε από ένα χθεσινό tweet του Υπουργού Ανάπτυξης Άδωνη Γεωργιάδη με photoshop του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ως Amber Alert, το οποίο διακίνησε ως είδηση το ΑΠΕ ΜΠΕ, που υπάγεται στο Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Ο Πρωθυπουργός έκλεισε την απάντησή του λέγοντας πως οι απευθείας αναθέσεις θα πρέπει να βρίσκεται πάντα στις διαθέσιμες επιλογές ως εξαίρεση στην διαδικασία, για την ταχύτητα εξυπηρέτησης κάποιων αναγκών στην καλύτερη δυνατή τιμή με την μέγιστη διαφάνεια (σ.σ. oι ανοιχτοί διαγωνισμοί και όχι οι απευθείας αναθέσεις επιτυγχάνουν την καλύτερη δυνατή τιμή). Τα τελευταία του λόγια ήταν πως οι απευθείας αναθέσεις έγιναν για τα εμβόλια και τις μάσκες, όπου τα εμβόλια υπενθυμίζουμε πως είχαν κλειστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. με συμπαραγωγή του Astra Zeneca) και οι προμηθευτές ήταν οι ίδιες οι εταιρείες που ανέπτυξαν τα εμβόλια. Οι μάσκες και τα είδη πρώτης ανάγκης πάλι, αγοράστηκαν από ιδιώτες και ιδρύματα και χαρίστηκαν στο κράτος ακριβώς γιατί υπήρχε η βιασύνη να μην περάσει από διαγωνισμό και έπρεπε να πληρωθούν άμεσα ως cash against documents στο τελωνείο. Οι περισσότερες απευθείας αναθέσεις έγιναν όταν υπήρξε επάρκεια στο ιατροφαρμακευτικό υλικό. Σε κάθε περίπτωση, οι 353.272 δεν έγιναν τον καιρό που υπήρξε άμεση ανάγκη για ιατροφαρμακευτικό υλικό και μπορεί να το πιστοποιήσει και η Σοφία Νικολάου που έχει στοκάρει στις φυλακές χλωρίνη και αντισηπτικά για τα επόμενα 150 χρόνια.

Δεν απάντησε αν το Δημόσιο θα ζητήσει πίσω τα χρήματα που δόθηκαν με απευθείας ανάθεση σε εταιρείες βουλευτών της, ενώ, παρότι αναγνώρισε την αδιαφάνεια, υποστήριξε τις απευθείας αναθέσεις ως κεντρική πολιτική γραμμή. Το γαλάζιο πάρτι συνεχίζεται μέχρι οι πολίτες να σφυρίξουν την λήξη στις διπλές εκλογές. 

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ