Ομιλία Μητσοτάκη: «Μνημείο» πολιτικού θράσους και αποφυγής της ευθύνης

Μετά από μια σκληρή ομιλία του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, που ανέφερε πως οι παρακολουθήσεις έγιναν με εντολή του Πρωθυπουργού, μίλησε για εγκληματική οργάνωση, θεσμική εκτροπή και Πρωθυπουργό Μειωμένης Αντιληπτικής Ικανότητας, ο Πρωθυπουργός δεν είχε επιλογή από το να επιτεθεί στο κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και να ρίξει την μπάλα στην εξέδρα. Αναλυτικά οι απαντήσεις του Πρωθυπουργού.

Ομιλία Μητσοτάκη: «Μνημείο» πολιτικού θράσους και αποφυγής της ευθύνης
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε με μια δήλωση για την ημέρα Μνήμης για το Ολοκαύτωμα, ψέγοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους για τοξικότητα που δεν τον χειροκρότησαν. Αφού μίλησε για την σιγουριά του για τις εκλογές που έρχονται, κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα όπως ήταν αναμενόμενο για λάσπη, διχασμό και αντεθνική στάση. Έκανε λόγο για προσωπικές ύβρεις εναντίον του («ένοχος ή βλαξ» και «μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας»). Ύστερα επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ πως «από τα πάμπερ(ς) πήγαμε στις σακούλες (με μαύρο χρήμα)». Ανέφερε πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτα για την επόμενη τετραετία και έκανε λόγο για τις 25 Ιανουαρίου που συνέπεσε η Πρωθυπουργία του ΣΥΡΙΖΑ με την πρόταση μομφής. Μίλησε για παραλίγο αποβολή από την Ευρώπη, με κλειστές τράπεζες και ανοιχτά σύνορα για τους μετανάστες. Στα πρώτα δέκα λεπτά δεν έκανε την παραμικρή αναφορά για τις υποκλοπές.

Μόλις ξεκίνησε σχετικά με το ζήτημα έκανε όπως ήταν αναμενόμενο νύξη πως η συζήτηση για τις υποκλοπές των στρατιωτικών αναπαράχθηκε μόνο από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας, ουσιαστικά κάνοντας λόγο για αντεθνική στάση. Συνέχισε πως ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει συζητήσει τρεις φορές το ζήτημα των υποκλοπών, δήλωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας κρύβεται και πως έχει πάθει αφωνία. Επίσης όπως ήταν αναμενόμενο, κατηγόρησε για «κρυφτό» του Αλέξη Τσίπρα για το κατηγορία Καλογρίτσα για μαύρο χρήμα. Έκανε λόγο πως δικάζονται δύο πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ για κατάχρηση εξουσίας και υπονόμευση του Κράτους Δικαίου και μετά συνέχισε για το Μάτι. Ουσιαστικά μέχρι τα μέσα της ομιλίας του, δεν έχει απαντήσει σε καμία από τις ερωτήσεις του Αλέξη Τσίπρα, αλλά συνέχισε για την φονική πυρκαγιά στο Μάτι.

Ανέφερε πως έχει ήδη τοποθετηθεί για τις υποκλοπές και πως έχει αναλάβει τις ευθύνες του με αλλαγή των νόμων σχετικά με την λειτουργία της ΕΥΠ. Έκανε λόγο για μεμονωμένα λάθη και αστοχίες της Κυβέρνησής του και για τις θεσμικές αλλαγές στην ΕΥΠ. Με λίγο θράσος (σ.σ. συγχωρέστε μου το καταφανές σχόλιο) μίλησε για την ενημέρωση των παρακολουθούμενων πολιτών από την ΕΥΠ με λογικό τρόπο (σ.σ. μετά από 3 χρόνια και αφού έχουν καταστραφεί τα αρχεία της Υπηρεσίας). Μίλησε για την επιστολή της ΑΔΑΕ και αν αναφέρονταν τα ονόματα των παρακολουθούμενων σε αυτήν. Συνέχισε πως τα ονόματα δεν υπήρχαν στην επιστολή που είχε αποστείλει ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ. Κάλεσε τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να απαντήσει με Ναι ή Όχι στο αν υπήρχαν ονόματα στην επιστολή της ΑΔΑΕ. Για να ακολουθήσει η επική στιχομυθία:

ΚΜ: Η επιστολή Ράμμου είχε ονόματα κύριε Τσίπρα;
ΑΤ: Η επιστολή ήταν απαντητική σε συγκεκριμένα ονόματα.
ΚΜ: Είχε η επιστολή ονόματα;
ΑΤ: Ρητά λέει, ο αρχηγός ΓΕΣ πχ, δεν υπάρχει άλλος.
ΚΜ: Δεν έχει όνομα μέσα, τέλος, δεν με νοιάζει ποιον ΓΕΣ εννοεί!
(Γέλια και χειροκρότημα από τον αρχηγό της Αξ. Αντιπολίτευσης)

Συνέχισε λέγοντας πως οι επισυνδέσεις ήταν ΝΟΜΙΜΕΣ και ως έτσι αναφέρθηκαν από τον Χρήστο Ράμμο τον Πρόεδρο της ΑΔΑΕ, οπότε ο Πρωθυπουργός καλύπτει απόλυτα τις παρακολουθήσεις των ανώτατων στρατιωτικών και του Κωστή Χατζηδάκη και τις ανανεώσεις των παρακολουθήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε γνωμοδότηση του Αρείου Πάγου, πως η ΑΔΑΕ δεν νομιμοποιείται ούτε δικαιούται να ελέγξει το σύννομο ή μη της άρσης απορρήτου των επικοινωνιών με σκοπό την κρίση αποφάσεων της Δικαιοσύνης. Ουσιαστικά με αυτό κάλυψε και την Εισαγγελέα της ΕΥΠ, συνεχίζοντας πως η παρακολούθηση Ανδρουλάκη δεν ήταν πολιτικά αποδεκτή (όμως νόμιμη), πως όλες οι υποθέσεις ερευνώνται και όλα θα φανούν στο τέλος. Έκλεισε το σχετικό κομμάτι λέγοντας πως η Δικαιοσύνη είναι καλή μόνο όταν αυτή συμφωνεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και κάλυψε τον Ισίδωρο Ντογιάκο αναφέροντας πως επιβάλεται σεβασμός στις δικαστικές αποφάσεις (εννοούσε τη γνωμοδότηση Ντογιάκου). Επιτέθηκε στην ΑΔΑΕ αφήνοντας να εννοηθεί πως ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ λειτούργησε εξωθεσμικά και πως δεν έπρεπε να απαντήσει στα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του πως ποτέ δεν είχε υπάρξει στην ιστορία της ΑΔΑΕ προσωποποιημένη ενημέρωση και μετά έκανε λόγο για συμπαγνία Τσίπρα-Βενιζέλου με την ιδιότητα του τελευταίου ως Συνταγματολόγου.

Παράλογο φαινόμενο χαρακτήρισε πως αν ήταν αποδεκτή η διερεύνηση παρακολουθήσεων με πρωτοβουλία αρχηγών κομμάτων, κάθε αρχηγός κόμματος θα μπορούσε να δίνει λίστα με ονόματα στην ΑΔΑΕ ώστε να διερευνάται η πιθανή τους παρακολούθηση. Αυτό όπως ανέφερε, θα δημιουργούσε πρόβλημα στην λειτουργία της ΕΥΠ, καθώς θα ονοματίζονταν όλοι οι στόχοι παρακολουθήσεων.

Δυστυχώς, ο Πρόεδρος της Βουλής σε όλη την συνεδρίαση σιγόνταρε τον Πρωθυπουργό, σε πολλές στιγμές αναφερόμενος ονομαστικά σε βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης από το μικρόφωνο και κοροϊδεύοντάς τους.

Ο Πρωθυπουργός αναρωτήθηκε με έμφαση γιατί δεν είχε τα στοιχεία των παρακολουθήσεων και τα είχε ο Αλέξης Τσίπρας, αρνούμενος κάθε εμπλοκή του με τις παρακολουθήσεις και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα πως άλλαξε τον νόμο για τις παρακολουθήσεις, με την ποινή από κακούργημα σε πλημμέλημα, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε το ΚΚΕ, τον Σαγιά και τον Πιτσιόρλα. Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε το κλείσιμο της ομιλίας του, λέγοντας πως το ζήτημα των υποκλοπών είναι ακόμα προς διερεύνηση και πως ο ίδιος τόλμησε να κάνει αυτοκριτική. Εγκάλεσε τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη για τον θάνατο της μικρής Μαρίας που «ήταν αποτέλεσμα της μανίας του να υπονομεύσει την Κυβέρνηση». Ουσιαστικά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για αντεθνική πολιτική και τον ρώτησε αν θα γκρεμίσει τον φράχτη στον Έβρο. Στις προκλήσεις του Αλέξη Τσίπρα για ντιμπέιτ, του ανέφερε πως έχουν κάνει πάνω από 50 ντιμπέιτ στην Βουλή τα τελευταία χρόνια, κάτι που προοικονομεί την άρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προεκλογικό ντιμπέιτ και διερωτήθηκε «που πήγαν τα λεφτά του εκλεκτού σας κατασκευαστή του κυρίου Καλογρίτσα». Ανέφερε το Μεταναστευτικό, κάνοντας λόγο για ανθρώπινες συνθήκες και έκανε λόγο για ανακούφιση των νησιών του Αιγαίου από την μετανάστευση. Δήλωσε υπερήφανος σχετικά με τις ένοπλες δυνάμεις τις οποίες ενίσχυσε αποτελεσματικά αγοράζοντας αεροπλάνα και φρεγάτες, συνεχίζοντας πως ο Αλέξης Τσίπρας άφησε άθλια υπονοούμενα (σ.σ. δηλώσεις Τσίπρα για μίζες στα εξοπλιστικά). Μίλησε για διακρατικές συμφωνίες χωρίς μεσάζοντες, υπονοώντας πως δεν υπήρχε περιθώριο για μίζες στα εξοπλιστικά. Αυτά ήταν το πιο σημαντικά σημεία στα οποία αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός και μετά ξεκίνησε για το «θαύμα της Ελληνικής Οικονομίας και τα ζητήματα της ακρίβειας», τα οποία δεν τα παραβλέπει, αλλά η οικονομία πλέον είναι καλά. 

Ουσιαστικά, όλα τα κουτάκια τικαρίστικαν. Μικρή Μαρία, Νόμιμες Επισυνδέσεις, Μάτι, διαφθορά του ΣΥΡΙΖΑ, μαύρες σακούλες, κατηγορίες για Παππά και Παπαγγελόπουλο, οι υποκλοπές είναι υπό διερεύνηση, νόμιμες επισυνδέσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθούσε το ΚΚΕ, η ΑΔΑΕ λειτούργησε εξωθεσμικά δεχόμενη να ελέγξει τα παρακολουθούμενα πρόσωπα, πως ο Αλέξης Τσίπρας ήξερε τα 6 ονόματα των παρακολουθούμενων και πως ο ίδιος δεν είχε καμία ενημέρωση. Όλα αναμενόμενα.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ