Πολάκης προς ΣΔΟΕ: Ποιος θυμάται το «πάρτι» απευθείας αναθέσεων της Σοφίας Νικολάου;

Ο Πολάκης που, όταν δεν καπνίζει, κάνει μηνύσεις.

Πολάκης προς ΣΔΟΕ: Ποιος θυμάται το «πάρτι» απευθείας αναθέσεων της Σοφίας Νικολάου;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Την Άνοιξη του 2021 η Σοφία Νικολάου παραγγέλνει χλωρίνες, αντισηπτικά, γάντια και μάσκες αξίας 1,1 εκατομμυρίου. Οι απευθείας αναθέσεις γίνονται σε πέντε ημέρες, σε τιμές που υπερβαίνουν κατά πολύ τις τιμές που άλλοι δημόσιοι φορείς πλήρωναν για τα ίδια προϊόντα καθώς και τις αντίστοιχες τιμές λιανικής πώλησης στην ελεύθερη αγορά. Μάλιστα τέσσερις από τις εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες μέρες πριν από τις αναθέσεις, προκειμένου να περιλάβουν στους εταιρικούς τους σκοπούς το εκάστοτε αντικείμενο.

Η ανάρτηση του τομεάρχη Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, Παύλου Πολάκη, αφορά τη πρωινή του επίσκεψη στη ΣΔΟΕ, μαζί με τον Θεόφιλο Ξανθόπουλο, τομεάρχη Δικαιοσύνης, για το γνωστό και ως «πάρτι αναθέσεων» της Σοφίας Νικολάου:

«Όπως είχαμε προγραμματίσει και ανακοινώσει, επισκεφθήκαμε σήμερα το πρωί τον Γενικό Διευθυντή του ΣΔΟΕ κ. Κωνσταντέα και ενημερωθήκαμε αναλυτικά για την πορεία της υπόθεσης της πρώην ΓΓ Αντιεγκληματικής Πολιτικής κας Νικολάου, για την οποία εδώ και πάνω από 1,5 χρόνο έχουμε καταθέσει διασταυρωμένα και ατράνταχτα στοιχεία που υποδηλώνουν απιστία και κατασπατάληση δημόσιων πόρων με απευθείας αναθέσεις...Η εικόνα που σχηματίσαμε είναι ότι η σχετική έρευνα του ΣΔΟΕ τελειώνει πολύ σύντομα και το πόρισμα που θα εκδοθεί αναμένεται "ενδιαφέρον"... Εδώ θα είμαστε για να δούμε...». 

Ω, τι ωραίο πλιάτσικο!

Τον Μάρτιο του 2021 η Σοφία Νικολάου κάνει σε πέντε ημέρες εφτά απευθείας αναθέσεις, μοιράζοντας 1,1 εκατ. ευρώ! Η διαχείριση του δημοσίου χρήματος της γενικής γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής ξεπερνά κάθε φαντασία. Υπό την πλήρη ανοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου μέχρι και την Παρασκευή 26 Μαρτίου, με το γνωστό πρόσχημα της πανδημίας, η Σοφία Νικολάου… επενδύει στην προμήθεια αντισηπτικών, απολυμαντικών, προστατευτικού ρουχισμού, γαντιών, μασκών, προϊόντων ατομικής περιποίησης και καθαρισμού, για τα κέντρα κράτησης της χώρας, με απευθείας αναθέσεις. Το συνολικό κόστος αγγίζει το 1,1 εκατομμύριο ευρώ.

Αναλυτικά

143.948 ευρώ για αντισηπτικά

166.098 ευρώ για υγρά κρεμοσάπουνα και αφρόλουτρα

144.044,80 ευρώ για χλωρίνες και απορρυπαντικά

171.120 ευρώ για προστατευτικές ολόσωμες φόρμες

170.624 ευρώ για σαμπουάν και μπάρες σαπουνιού

146.545 ευρώ για αναπνευστικές μάσκες προστασίας FFP

146.863 ευρώ για γάντια λάτεξ μίας χρήσης

Τότε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή, καταγγέλλει ότι: «Έφτασε σήμερα μέχρι το σημείο η "πρωταθλήτρια" σε απευθείας αναθέσεις, η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, να αναθέτει σε μίνι μάρκετ δεκάδες χιλιάδες ευρώ για χλωρίνες. Όλα αυτά που βλέπουμε με τις απευθείας αναθέσεις είναι κάτι φυσιολογικό για εσάς!». Από την πλευρά του ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος έλεγε τότε ότι: «Η πανδημία συνεχίζεται με τραγικά αποτελέσματα. Σήμερα μαθαίνουμε ότι πάνω από 700 άτομα είναι διασωληνωμένοι. Κι όμως, μέσα σε αυτή την κατάσταση, βρίσκει ευκαιρία η κυβερνητική πλειοψηφία και μοιράζει αφειδώς δημόσιο χρήμα.  Η Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, κ. Νικολάου, έκανε τις τελευταίες 5 ημέρες, 7 απευθείας αναθέσεις άνω του 1 εκατ. ευρώ. Δεν βρίσκεται κανείς εχέφρων στην κυβέρνηση να την μαζέψει;».

Μήνυση για 28 απευθείας αναθέσεις

Φαίνεται ότι δεν βρίσκεται κανείς και έτσι μαζί με ακόμα δύο τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ, στο τέλος Μαΐου του 2021, τον Παύλο Πολάκη (Διαφάνειας Διοικητικής Δράσης) και τον Χρήστο Σπίρτζη (Προστασίας του Πολίτη), καταθέτουν μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το αδίκημα της απιστίας κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση. Εκτός από αυτό, οι εισαγγελικές αρχές καλούνται να διερευνήσουν αν η Σ. Νικολάου, εκμεταλλευόμενη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που επέτρεπε απευθείας αναθέσεις για την αγορά αγαθών, υπηρεσιών και έργων που σχετίζονται με την αντιμετώπιση κορονοϊού, προέβη σκόπιμα και κατ’ εξακολούθηση σε κατατμήσεις ομοιογενών υπηρεσιών και προϊόντων προκειμένου να μπορεί να ξεγλιστράει από τις διατάξεις του ευρωπαϊκού και του εθνικού δικαίου, οπότε μπορούσε με απευθείας αναθέσεις να επιλέγει όποιες εταιρίες ήθελε.

Εταιρείες μιας χρήσεως

  • Μία από τις εταιρείες συστάθηκε μόλις την προηγούμενη μέρα από την ημερομηνία που υπέβαλε την προσφορά της, χωρίς να έχει εμφανίσει καμία εμπορική δραστηριότητα σε κανέναν απολύτως τομέα.
  • Δεύτερη εταιρεία, δεν είχε οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα μέχρι την απευθείας ανάθεση, και συστάθηκε μόλις δύο μήνες πριν χωρίς γραφεία και υπαλλήλους.
  • Τέσσερις εταιρείες τροποποίησαν το καταστατικό τους λίγες μέρες πριν από τις αναθέσεις, ώστε να… ταιριάζει.
  • Ακόμα τέσσερις εταιρείες δεν είχαν οποιαδήποτε δραστηριότητα στον τομέα για το οποίο πήραν την ανάθεση.

Οι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ ζητούσαν στη μηνυτήρια αναφορά τους να ασκηθούν οι προβλεπόμενες διώξεις κατά παντός υπευθύνου, ενώ κοινοποίησαν την αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως καταγγελία του άρθρου 258 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αλαζονεία και θράσος

Τότε η Σοφία Νικολάου, χαρακτήρισε τη μηνυτήρια αναφορά «Καλοδεχούμενη, κυρίως διότι έτσι μπορεί να κλείσει ένας κύκλος αθλιότητας, κατασυκοφάντησης με ψεύτικα στοιχεία, απροκάλυπτων επιθέσεων προς το πρόσωπό μου με χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν με σοβαρούς πολίτες και δη εκλεγμένους βουλευτές». Γνωστοποίησε, μάλιστα, ότι θα ζητήσει η ίδια από την Εισαγγελία να επισπεύσει τις διαδικασίες για να προχωρήσει ταχύτατα η διερεύνηση της υπόθεσης.

Φαίνεται όμως ότι τελικά ξέχασε να τη ζητήσει και έτσι σήμερα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαν να το θυμίσουν εκείνοι: «Επισκεφθήκαμε τον διοικητή του ΣΔΟΕ, κ. Κωνσταντέα ώστε να διευκρινιστούν κάποια πράγματα σε σχέση με την προανάκριση της υπόθεσης της κ. Νικολάου για την οποία είχαμε καταθέσει αναφορά τρεις τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ από τον Μάιο του 2021» δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Παύλος Πολάκης. «Μέχρι πρόσφατα δεν είχαμε καμία ενημέρωση για το τι έχει γίνει. Διαπιστώσαμε ότι έχει αναλάβει προανακριτικά καθήκοντα το ΣΔΟΕ. Υπάρχει μία αλληλογραφία ανάμεσα σε Εισαγγελέα και ΣΔΟΕ που κρατάει ένα χρόνο και πρακτικά δεν έχει οδηγήσει σε έκδοση πορίσματος. Μιλήσαμε αναλυτικά με τον κ. Κωνσταντέα για την πορεία της υπόθεσης. Δόθηκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις για ένα μεγάλο έργο που όντως έκαναν οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ. Μας είπαν ότι όπου να ‘ναι θα εκδοθεί το πόρισμα. Ελπίζω να είναι έτσι. Είδα ότι τελικά η ιστορία της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας που έφτιαξε ο κ. Μητσοτάκης με τον κ. Μπίνη -που μάζευε τα άλλα ελεγκτικά σώματα- έγινε ώστε να μην υπάρχει κανένας έλεγχος. Αυτό έχει οδηγήσει αυτή τη στιγμή το ΣΔΟΕ με 80 υπαλλήλους να έχει πάνω από 400-450 προανακριτικές πράξεις. Τα ξεφορτώνουν όλα εδώ, φορτώνουν ένα σύστημα που δεν μπορεί να ανταποκριθεί».

Όργιο απευθείας αναθέσεων σε ύποπτες εταιρείες τον καιρό της πανδημίας

Η πολυσέλιδη αναφορά που κατέθεσαν τότε, περιλαμβάνει 28 απευθείας αναθέσεις στις οποίες η Σοφία Νικολάου προέβη μέσα σε μόλις έναν χρόνο (30.03.2020 έως 30.03.2021). Αυτές ανέρχονται σε συνολικό ποσό σχεδόν τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ και, όπως καταγγέλλεται, ζημίωσαν το ελληνικό Δημόσιο με το ποσό των 2.191.561,46 ευρώ.

Ο κατάλογος απευθείας αναθέσεων στην περίοδο της πανδημίας από τις οποίες φέρεται να έχει ζημιωθεί το ελληνικό Δημόσιο είναι ατελείωτος:

  • Η απίστευτη σύμβαση με τη Cisco με τις απευθείας αναθέσεις στην τηλεκπαίδευση
  • Η αξέχαστη υπόθεση με τα vouchers για την κατάρτιση τύπου «σκόιλ ελικικού» που εκατομμύρια ευρώ διοχετεύθηκαν σε επτά πλατφόρμες τηλεκπαίδευσης.
  • Οι διαγωνισμοί για τρία εκατ. Rapid test Covid ύψους 15 εκατ. που δεν δημοσιεύτηκαν στη «Διαύγεια» με ασύλληπτα κέρδη, αδιαφανείς διαγωνισμούς και offshore ανάδοχους.
  • Τα «λεφτόδεντρα» για τα ΜΜΕ της λίστας Πέτσα που περάσαν μέσα στο νομοσχέδιο για την ανακούφιση των πλημμυροπαθών του «Ιανού» και αμέτρητες ακόμα.

Σχεδόν 2 δισ. ευρώ η αξία των απευθείας αναθέσεων από τον Ιανουάριο του 2020 έως τον Απρίλιο του 2021

Το μεγάλο κόλπο του γαλάζιου πλιάτσικου

Το μεγάλο θέμα είναι όχι μόνο ότι, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, η κυβέρνηση με επανειλημμένες διατάξεις σε Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου εκτός της τυπικής κοινοβουλευτικής διαδικασίας, εισήγαγε ρυθμίσεις για απευθείας αναθέσεις κάθε είδους, κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί δημοσίων συμβάσεων, αλλά και ότι ψήφισε με έναρξη ισχύος από τις 9 Μαρτίου 2021 τον νόμο 4782/2021: «Εκσυγχρονισμός, απλοποίηση και αναμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου των δημοσίων συμβάσεων, ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη, τις υποδομές και την υγεία». Δηλαδή τροποποίησε σε πολλά σημεία το νόμο 4412/2016 «Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών (προσαρμογή στις Οδηγίες 2014/24/ ΕΕ)». Στις διατάξεις αυτές συμπεριλαμβάνονται και οι διατάξεις για τις απευθείας αναθέσεις για την προμήθεια ειδών, υπηρεσιών και μελετών. Με αυτόν τον νόμο, το ποσό των απευθείας αναθέσεων αυξάνεται από τις 20.000 στις 30.000 (άνευ ΦΠΑ), ενώ δημιουργείται μια νέα κατηγορία δαπανών: Οι δαπάνες έως 2.500 ευρώ.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ