Τα fake news με τον αριθμό των εμβολιασμών

Στις 4 Μαρτίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοινώνει με πανηγυρικό τρόπο ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το 1.000.000 εμβολιασμούς. 

Τα fake news με τον αριθμό των εμβολιασμών
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός ανέφερε:
«Ξεπεράσαμε τον αριθμό των 1.000.000 δόσεων. Κάθε εβδομάδα που περνά, χτίζουμε το τείχος ανοσίας που θα μας επιτρέψει να αφήσουμε πίσω αυτή την περιπέτεια. Από τον Απρίλιο θα έχουμε πολύ περισσότερα εμβόλια στη διάθεσή μας. Και όσο ο καιρός βελτιώνεται, θα γίνεται σύμμαχος μας.»

Όσοι-ες ασχολούνται έστω και λίγο με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, γνωρίζουν ότι είναι άλλο στατιστικό μέγεθος το πόσες δόσεις έχουν χορηγηθεί και άλλο το πόσοι άνθρωποι είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ώστε να διαθέτουν ολοκληρωμένη ανόσια -τα εμβόλια που έχουμε στη διάθεσή μας προς το παρόν, απαιτούν δύο δόσεις.
Φαίνεται ότι ο συντάκτης του editorial της Καθημερινής της 5ης Μαρτίου είτε δεν είχε αυτή τη γνώση, είτε μπερδεύτηκε. Όπως και να έχει, στο editorial μια από τις πιο σοβαρές ελληνικές εφημερίδες υπήρχε ένα κανονικό fake news. Διαβάζουμε:
«Το ορόσημο του ενός εκατομμυρίου εμβολιασμένων είναι ένα φωτεινό ίχνος στη δυσκολότερη στιγμή της πανδημίας. Δεν είναι μόνο μια στέρεη ένδειξη ότι το τέλος της περιπέτειας πλησιάζει. Είναι και μια απόδειξη ότι ο ελληνικός κρατικός μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά, με αντανακλαστικά καλύτερα απ’ ό,τι έχουν επιδείξει άλλα ευρωπαϊκά κράτη.»


Αρκεί μια ματιά στα στατιστικά στοιχεία που δίνει η κυβέρνηση για να διαπιστώσει κανείς ότι στην Ελλάδα μέχρι τις 6 Μάρτη:
• Έχουν γίνει 1.091.749 εμβολιασμοί.
• Έχουν εμβολιαστεί συνολικά 725.388 άτομα με μία ή δύο δόσεις.
• Και τις δύο δόσεις έχουν πάρει 366.360 άτομα.
Επομένως, ένα εκατομμύριο εμβολιασμένους δεν έχουμε, όποιο μέγεθος και να δει κανείς.

Η επίδοση της Ελλάδας
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg, οι εμβολιασμοί εξελίσσονται σε τεράστιο φιάσκο για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενδεικτικά:
• Το Ισραήλ έχει χορηγήσει 95,35 δόσεις ανά 100 κατοίκους
• Η Μεγάλη Βρετανία 34,26.
• Οι ΗΠΑ 26,48.
• Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χορηγήσει μόλις 8,96.
Η Ελλάδα βρίσκεται πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ με 10,18 δόσεις. Ωστόσο, από τον πρόοδο των εμβολιασμών δύσκολα θα μπορούσε να εξαγάγει κανείς ασφαλή συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητα ενός κρατικού μηχανισμού. Η Σερβία έχει χορηγήσει 23,17 δόσεις ανά 100 κατοίκους, δηλαδή έχει πετύχει υπερδιπλάσια επίδοση από την Ελλάδα. Από την άλλη, η Γερμανία με 8,82 δόσεις είναι κάτω όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Νομίζω ότι ελάχιστοι άνθρωποι θα διακινδύνευαν τον ισχυρισμό ότι το σερβικό ή το ελληνικό κράτος είναι πιο αποτελεσματικό από το γερμανικό. Α! Κα το Μαρόκο τα έχει πάει καλύτερα από τη Γερμανία με 12,62 δόσεις ανά 100 κατοίκους…

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ