Υπόθεση με καταγγελίες α-λα Λιγνάδη και στο ΚΘΒΕ

Σιωπή εκ μέρους της Υπουργού Πολιτισμού και του Καλλιτεχνικού διευθυντή για πρόσωπο με υψηλή θέση στη διοίκηση του θεάτρου το οποίο αντιμετωπίζει επισήμως καταγγελίες για «σεξουαλική παρενόχληση» ανήλικων.

Υπόθεση με καταγγελίες α-λα Λιγνάδη και στο ΚΘΒΕ
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τελικά καμιά φορά οι ιδιωτικοί φορείς όπως ένα τηλεοπτικό κανάλι π.χ. έχουν αμεσότερα αντανακλαστικά από τους καθ΄ύλην αρμοδίους φορείς όπως π.χ. το Υπουργείο Πολιτισμού. Τί εννοώ; Εδώ κι ένα μήνα σέρνονται οι «φήμες» (αυτές οι ίδιες.. «τοξικές» που έλεγε και η υπουργός Πολιτισμού στην αρχή της Υπόθεσης Λιγνάδη) για την εμπλοκή σε περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης και μάλιστα σε μία τουλάχιστον περίπτωση ανήλικων κοριτσιών, ενός ονόματος ηθοποιού που κατέχει και υψηλή θέση στην διοίκηση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδας. Καταγγελία για τέτοια συμπεριφορά εναντίον του συγκεκριμένου προσώπου από γυναίκα που το 1994-95 ήταν ανήλικη, αλλά συμμετείχε σε παράσταση στο Θέατρο Αλίκη έχει μάλιστα φτάσει, σύμφωνα με πληροφορίες μας, διά του Πειθαρχικού του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών στην Εισαγγελία, εδώ και μέρες. Η υπόθεση έχει μεν παραγραφεί αφού συνέβη προ 25ετίας, αλλά όπως είδαμε μέχρι εδώ σ΄αυτές τις υποθέσεις ενδέχεται ενός κακού να έπονται μύρια.


«Και επειδή εξαπατήθηκε, ζητούν από την Υπουργό να παραιτηθεί;»

Η υπόθεση και η καταγγελία διέρρευσαν και το ΜΕΓΚΑ σύμφωνα με όσα αποκάλυψε χθες στην εκπομπή «Πρωινό» ο Τάσος Τεργιάκης, έχει προβεί ήδη στις κατάλληλες ενέργειες για την απομάκρυνσή του εν λόγω ηθοποιού από σήριαλ που προβάλλεται στο μεγάλο κανάλι, «ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση». Ο καταγγελόμενος δεν είναι όμως μόνον πρωταγωνιστής σε σήριαλ. Είναι και αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ένας ακόμα από τους απευθείας διορισμούς της Υπουργού Πολιτισμού. Και μάλιστα ένας από τους πιο θερμούς υποστηρικτές της Υπουργού, ο οποίος είχε δηλώσει πρόσφατα δημοσίως ότι: «ξεκάθαρα πολιτική σκοπιμότητα κρύβεται πίσω από όσους ζητούν την παραίτηση της Μενδώνη. Η κ. Μενδώνη έκανε κάποιες τοποθετήσεις σε κρατικούς οργανισμούς. Προέκυψε αυτό το θέμα (σ.σ. του Δημήτρη Λιγνάδη). Βγήκε και είπε ότι εξαπατήθηκε. Και επειδή εξαπατήθηκε, της ζητούν να παραιτηθεί; Δεν το καταλαβαίνω αυτό το πράγμα».


Η «νωχέλεια» του ΥΠΠΟ


Βέβαια ισχύει το «τεκμήριο αθωότητας». Αλλά μέχρι να αποδειχτεί και να ασκήσει «κάθε νόμιμο δικαίωμά μου έναντι όσων επέλεξαν να με στοχοποιήσουν», όπως έλεγε ο κος Λιγνάδης, το ΥΠΠΟ δεν όφειλε να του ζητήσει την απομάκρυνση του μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο; Εδώ κατά το τηλεοπτικό ρεπορτάζ ετοιμάζεται να το κάνει ένας ιδιωτικός φορέας ανατρέποντας και όλο τον προγραμματισμό του στο σήριαλ που προβάλλει. Η υπουργός Πολιτισμού που έχει ξαναζήσει πρόσφατα ανάλογη υπόθεση δεν απέκτησε αμεσότερα αντανακλαστικά; Ούτε ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού; Θα δηλώσουν ξανά «εξαπατημένοι»;
Ας θυμίσουμε πάντως πώς για την περίπτωση Λιγνάδη η κα Μενδώνη, δικαιολογώντας την ολιγωρία αντίδρασης του ΥΠΠΟ, είχε πει στην περιβόητη συνέντευξη Τύπου της 19ης Φεβρουαρίου ότι «Δεν γνωρίζαμε απολύτως τίποτε. Ουδείς ήρθε ποτέ επωνύμως ή εγγράφως να καταθέσει οτιδήποτε (…) Εάν το ξέραμε δεν είμαστε τόσο αφελείς. Επιμένω σε αυτό. Όταν ξέρεις κάτι τέτοιο δεν είσαι αφελής για να το διακινδυνεύσεις..».
Να όμως που στην καινούρια αυτή περίπτωση υπάρχουν επίσημες καταγγελίες και στο Πειθαρχικό του ΣΕΗ και εδώ και μέρες στην Εισαγγελία. Γιατί το ΥΠΠΟ δεν έχει κινηθεί;


Ούτε ο κος Κολοβός γνωρίζει;


Κι ένα ακόμα ερώτημα που αφορά στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ Νίκο Κολοβό. Ούτε αυτός έχει πληροφορηθεί κάτι; Και μήπως το περιστατικό που κατήγγειλαν σε επίσημη ανακοίνωσή τους χθες οι Support Art Workers συνδέεται με την έλλειψη αντανακλαστικών και του Υπουργείου και του κου Κολοβού; Τί κατήγγειλε η κολεκτίβα;. Ιδού: «Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του οργανισμού (σ.σ.του ΚΘΒΕ) δήλωσε πρόσφατα «ότι δεν είναι δυνατόν να διακόψει το συμβόλαιο» συνεργάτη του που έχει δημόσια κατηγορηθεί επανειλημμένα για κακοποίηση συναδέλφων του, γυναικών και ανδρών. Τη στιγμή που δήλωσε ότι «ακόμα και μέσα στο θέατρο να υποπέσει ένας ηθοποιός σε ένα παράπτωμα, έχει δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του». Χωρίς να πει τίποτα, όμως, για την υποχρέωση ενός καλλιτεχνικού διευθυντή να προστατεύει το προσωπικό του από κακοποιητικές συμπεριφορές. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι «δεν είναι δόκιμο να συζητήσουμε τι έκανε ο άλφα ή ο βήτα» ή το να μιλάμε για το εάν ένας υπεύθυνος κρατικού οργανισμού, που διαχειρίζεται χρήματα όλων μας, «θα έπρεπε να λύσει ένα συμβόλαιο, επειδή ακούστηκαν ορισμένα πράγματα»».


Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σοβαρά. Για την ακρίβεια είναι το δεύτερο εξαιρετικά σοβαρό περιστατικό που αφορά σε κρατική σκηνή κι αντιμετωπίζεται τόσο από το ΥΠΠΟ, όσο και από τους υπεύθυνους φορείς του θεάτρου καταρχάς με σιωπή. Ζητούνται όμως άμεσα απαντήσεις και από τους δυο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ