Κυβερνητικά στελέχη και ακροδεξιές σελίδες στοχοποιούν διδάσκουσα του ΕΚΠΑ

"Απαιτούμε την προστασία του δικαιώματός μας να συμμετέχουμε ελεύθερα σε οποιαδήποτε έκφραση συλλογικής, κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας χωρίς να διακυβεύεται η υπόληψή μας, η ελευθερία μας, η εργασία μας και η αξιοπρέπειά μας".

Κυβερνητικά στελέχη και ακροδεξιές σελίδες στοχοποιούν διδάσκουσα του ΕΚΠΑ
ΠΡΟΒΟΛΗ

13 Μαρτίου 2021

Με αποστροφή παρακολουθήσαμε τις τελευταίες ώρες να εκτυλίσσεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια πρωτοφανής προσπάθεια ονομαστικής στοχοποίησης και διασυρμού συναδέλφου Κοινωνικής ανθρωπολόγου και διδάσκουσας του ΕΚΠΑ από κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ και εν συνεχεία από ακροδεξιές διαδικτυακές σελίδες. Ως μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, ως υποψήφιες/οι διδακτόρισσες/ες Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και ως μέλη του συλλόγου Κοινωνικών Ανθρωπολόγων Ελλάδας καταδικάζουμε σύσσωμες τη νέα αυτή τακτική της κυβέρνησης που ως στόχο έχει να υπονομεύσει το κύρος των κοινωνικών επιστημών, και να βλάψει τον θεσμό του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου χτυπώντας απευθείας τους πιο ευάλωτους και επισφαλείς συναδέλφους μας. Καθώς μια τέτοια τακτική έχει πρόσφατο προηγούμενο πιστεύουμε με βεβαιότητα πια ότι καθένας και καθεμία από εμάς αποτελούμε δυνάμει τον επόμενο στόχο τέτοιων πρακτικών κανιβαλισμού που δεν έχουν καμία θέση σε ένα δημοκρατικό και ελεύθερο κράτος.

Εξασκούμε ελεύθερα το δικαίωμά μας και απαιτούμε την προστασία του δικαιώματός μας να συμμετέχουμε ελεύθερα σε οποιαδήποτε έκφραση συλλογικής, κοινωνικής και πολιτικής διαμαρτυρίας χωρίς να διακυβεύεται η υπόληψή μας, η ελευθερία μας, η εργασία μας και η αξιοπρέπειά μας. Απαιτούμε την προστασία των προσωπικών μας δεδομένων από χρήση και κατάχρηση αυτών με στόχο την κοινωνική μας εξόντωση από πολιτικά πρόσωπα που έχουν ευθαρσώς εκφραστεί με ρητορική μίσους απέναντι σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες συμπεριλαμβανομένης της κουήρ και ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Υποστηρίζουμε δε ότι η στοχοθεσία αυτή αποτελεί μέρος μιας σειράς πρακτικών που απώτερο στόχο έχουν τον ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό εξοστρακισμό από την ελληνική ακαδημία ανθρώπων με ακτιβιστική δράση καθώς και μελών συλλογικοτήτων, την περαιτέρω αποδυνάμωση των κοινωνικών επιστημών και της κριτικής σκέψης που προωθούν και τέλος την πλήρη αποδιοργάνωση του δημόσιου χαρακτήρα της ανώτατης εκπαίδευσης.

Θεωρούμε ότι μια τέτοια εχθρική ενέργεια αποτελεί κατάφωρη επίθεση σε κάθε επισφαλώς εργαζόμενο και εργαζόμενη διδακτόρισσα και διδάκτορα στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Θεωρούμε ότι ο χαρακτήρας της είναι ταξικός, μισογύνικος και ομοφοβικός. Αποτελεί κίνδυνο και όνειδος απέναντι στις προσπάθειές μας και στους πολυετείς αγώνες μας. Στηρίζουμε τη συνάδελφο μας, στεκόμαστε αλληλέγγυα απέναντι σε κάθε αντίστοιχη απόπειρα εκφοβισμού μας και δεσμευόμαστε να σταθούμε εξίσου απέναντι στον διασυρμό ολόκληρου του θεσμού του δημόσιου πανεπιστημίου.

* Πρωτοβουλία υποψήφιων διδακτορισσών-διδακτόρων και αποφοίτων Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και Ιστορίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

Τι είχε προηγηθεί;

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, κάλεσε μέσω Facebook τον Εισαγγελέα να παρέμβει σε μια υπόθεση, με ελλιπή και ψευδή στοιχεία, προχώρησε σε άθλια στοχοποίηση διδάσκουσας του ΕΚΠΑ. Ο βουλευτής συνέδεσε ένα περιστατικό που έλαβε χώρα πριν λίγες ημέρες από δύο άτομα που συμμετείχαν σε διαμαρτυρία, κατά το οποίο αυτά τα άτομα εμφανίζονται να σκίζουν εικόνα της Παναγίας, με την φερόμενη παρουσία της καθηγήτριας στη διαμαρτυρία.

Στο βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο είναι ξεκάθαρο ότι το άτομο που καταδεικνύει ως την εν λόγω διδάσκουσα ο βουλευτής δεν συμμετέχει στο σκίσιμο της εικόνας, παρά μόνο στη διαμαρτυρία ευρύτερα.

Όσα έγραψε ο βουλευτής

"Η ρατσίστρια διδάσκουσα του ΕΚΠΑ που με τα υπόλοιπα φασιστοειδή επιτίθενται σε πολίτη και σκίζουν την εικόνα της Παναγίας στη μέση του δρόμου ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΘΕΣΗ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. Θέση έχει στο εδώλιο και δη με τον αντιρατσιστικό. Εδώ έχουμε τάγματα εφόδου. Να παρέμβει η Εισαγγελία".

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ