Διεθνές SOS: «Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020»

«Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα ΜΜΕ, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά την ενημέρωση...».
Με αυτή τη φράση αρχίζει η ανακοίνωση του διεθνούς ανεξάρτητου οργανισμού "Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα" με τίτλο "Επικίνδυνο “κοκτέιλ” για την ελευθερία του Τύπου".

Διεθνές SOS: «Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020»
ΠΡΟΒΟΛΗ

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο ανεξάρτητος οργανισμός "Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα" που εδρεύει στο Παρίσι, σχετικά με το πλήγμα που έχει δεχθεί εδώ και δύο χρόνια η ελευθερία του Τύπου και ειδικά η ερευνητική δημοσιογραφία στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας έτσι την καθεστωτική αντίληψη της κυβέρνησης.

«Η ελευθερία του Τύπου υπέφερε στην Ελλάδα το 2020. Η συντηρητική κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη χορήγησε γενναιόδωρες φορολογικές εκπτώσεις στη διαφήμιση για τα ΜΜΕ, αλλά επιδίωξε, άμεσα ή έμμεσα, να ελέγξει στενά την ενημέρωση, στο πλαίσιο των προσπάθειών της να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και την προσφυγική κρίση. Τα ερευνητικά Μέσα και τα ΜΜΕ που είναι επικριτικά απέναντι στην κυβέρνηση, είτε παραλείφθηκαν είτε έλαβαν ένα δυσανάλογα μικρό μερίδιο της διαφήμισης που προέκυψε από μια αμφιλεγόμενη εκστρατεία ενημέρωσης, 20 εκατομμυρίων ευρώ, για την πανδημία», υπογραμμίζει η ανακοίνωση, συνεχίζοντας: «Οι δημοσιογράφοι έπρεπε να έχουν την άδεια της κυβέρνησης προτού κάνουν ρεπορτάζ στα νοσοκομεία, ενώ το υπουργείο Υγείας απαγόρευσε στο υγειονομικό προσωπικό να μιλάει στα Μέσα Ενημέρωσης». 

Η ανακοίνωση κάνει μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά, στο γλέντι της Ικαρίας με πρωταγωνιστή τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως αυτό αποσιωπήθηκε, με εντολή Μαξίμου από τη δημόσια τηλεόραση.
«Τον Φεβρουάριο του 2021, στη δημόσια τηλεόραση (ΕΡΤ) πήραν εντολή να μην μεταδώσουν βίντεο που κυκλοφόρησε στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, το οποίο έδειχνε τον Έλληνα πρωθυπουργό να αγνοεί τα μέτρα περιορισμού του lockdown», γράφει χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, η ανακοίνωση των "Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα", αναφέρει την διεθνή ανησυχία για τα αντιδημοσιογραφικά μέτρα για τις διαδηλώσεις και την αστυνομική βία και τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ: «Στην Αθήνα, η αστυνομία παρεμπόδισε φωτορεπόρτερ από το να καλύψουν ένα επετειακό γεγονός (σ.σ. αναφέρεται στην πορεία για τον Γρηγορόπουλο) στα τέλη του 2020 και κακοποίησε έναν ρεπόρτερ δήθεν για παραβίαση των μέτρων κατά της πανδημίας (σ.σ. αναφέρεται στον Αντώνη Ρηγόπουλο, δημοσιογράφο της εφημερίδας Documento).Υπάρχει ανησυχία για τα νέα μέτρα αστυνόμευσης των διαδηλώσεων, γιατί περιορίζει τον χώρο δράσης των δημοσιογράφων. Τον Απρίλιο του 2021, η δημοσιογραφική κοινότητα συγκλονίστηκε από τη δολοφονία του ρεπόρτερ, εξειδικευμένου στο αστυνομικό ρεπορτάζ, Γίωργου Καραϊβάζ».

Η ανακοίνωση δεν παραλείπτει φυσικά να αναφερθεί και στην λογοκρισία που αφορά την κάλυψη του προσφυγικού από έλληνες και ξένους δημοσιογράφους και ερευνητές.
Όπως γράφει: «H αστυνομία κατέφυγε σε βία και αυθαίρετες απαγορεύσεις για να εμποδίσει την κάλυψη της προσφυγικής κρίσης στα νησιά. Στην Λέσβο, δημοσιογράφοι εμποδίστηκαν από το να καλύψουν τις συνέπειες της φωτιάς που ξέσπασε στην προσφυγική δομή της Μόριας, ενώ μια ομάδα γερμανών δημοσιογράφων συνελήφθησαν για μικρό χρονικό διάστημα ενώ προσπαθούσαν να καλύψουν την άφιξη νέων προσφύγων. Στην Σάμο, το συνεργείο που γύριζε ένα γερμανικό ντοκιμαντέρ, προφυλακίστηκε και κακοποιήθηκε από την αστυνομία. Η δημόσια τηλεόραση, η οποία ελέγχεται απευθείας από τον πρωθυπουργό, παρόλο που είναι αντισυνταγματικό, λογόκρινε ρεπορτάζ στις νέες προσφυγικές δομές».

Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2021 η Ελλάδα ήδη έπεσε 5 θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου και από την ήδη πεσμένη επίδοση του νούμερο 65 του 2019, βρίσκεται πλέον στην 70ή θέση, κάτω από χώρες θεωρητικά πιο υποανάπτυκτες.

Διαβάστε ακόμα σχετικά:

Όλα τα "κορωνοπάρτι" του Κυριάκου Μητσοτάκη (εικόνες - video)
Ξεπέρασε τον χυδαίο εαυτό του ο Πρετεντέρης: «Έπιασε τόπο το ξύλο που φάγανε οι φοιτητές στο ΑΠΘ» (video - ηχητικό)
Τις προσκλήσεις για τα πάρτι στις πλατείες, τις έστειλε η κυβέρνηση
Σοκαριστική επιβεβαίωση από Βούλτεψη: «Σιγά τα πρακτικά - Τα πιο ανώδυνα βρήκατε» (video)Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ