Εποποιία, Ηλεία, Αριστεία

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, σύμφωνα με τη σημερινή "γραμμή" ΜΜΕ – Μαξίμου, αποπέμφθηκε από τον «οργισμένο Κυριάκο Μητσοτάκη» όταν διέρρευσε βίντεο από σύσκεψη στην Σπάρτη για τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ στους πληγέντες από τον παγετό και τη συνομιλία που είχε με τον δήμαρχο Σπάρτης και πρώην υφυπουργό Οικονομικών της ΝΔ, Πέτρο Δούκα.

Εποποιία, Ηλεία, Αριστεία
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο διάλογος είναι τόσο φυσιολογικά κυνικός, που πραγματικά σοκάρει:

«Όταν σου πει για τα θέματα αποζημιώσεων για τον παγετό, όπως θυμάσαι είχαμε πάει στην Ηλεία στις φωτιές τότε, έτσι πήραμε τις εκλογές το 2007. Είχαμε κατέβει κάτω με τσάντες και αποζημιώναμε όλους αυτούς που είχανε», ακούγεται να λέει με καμάρι και στεντόρεια φωνή, ο Πέτρος Δούκας.

«Έχουν μείνει αξέχαστα τα χρόνια αυτά… όποιος έλεγε καλημέρα έπαιρνε λεφτά», συμπληρώνει ένας παρευρισκόμενος.

«Κυριολεκτικά γυρίσαμε το παιχνίδι, εκεί που πέφταμε με 15% και θα καταστρεφόμασταν, πήγαμε εκεί και με δύο κινήσεις γύρισε όλο το παιχνίδι» συμπλήρωσε ο σημερινός δήμαρχος Σπάρτης.

Σε εκείνο το σημείο, ο υπουργός  Σπήλιος Λιβανός ακούγεται καθαρά να λέει «αυτό πρέπει να το απαντήσουμε, από τότε έχετε μείνει στην ιστορία με αυτά τα οποία κάνατε εκεί… και υπολειπόμεθα ότι και να κάνουμε μετά από αυτή την εποποιΐα» και όλοι μαζί γελάνε.

Μετά τις οργισμένες αντιδράσεις στα social media και όταν ήταν πλέον προφανές πως το θέμα δεν μπορεί να καλυφθεί, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν στα Μέσα Ενημέρωσης πως «μόλις έγιναν γνωστά τα όσα ειπώθηκαν από τον κ. Δούκα και τον κ. Λιβανό, ο πρωθυπουργός πήρε αμέσως τηλέφωνο τον κ. Λιβανό και του ζήτησε εξηγήσεις. Έκανε λόγο για απαράδεκτη αντίδραση. Τέτοιες συμπεριφορές είναι μη ανεκτές. Ο Σπήλιος Λιβανός είναι προσωπικός του φίλος, αλλά αυτά είναι εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει περιθώριο παραμονής του κ. Λιβανού στο κυβερνητικό σχήμα».

Αντικαταστάτης του Σπήλιου Λιβανού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, θα είναι όπως ανακοινώθηκε ο Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος το 2012, σε κομματική εκδήλωση της ΝΔ δήλωνε: «...καθοριστικός θα είναι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης στην πίεση ή στην υπενθύμιση σε ανθρώπους που ωφελήθηκαν από την ΝΔ, σε ανθρώπους που δούλεψαν επί ΝΔ, σε ανθρώπους που πήραν συμβάσεις από τη ΝΔ, εννοώ συμβάσεις έργου, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, άλλοι που πήγανε στα στέιτζ… Σε αυτούς να τους θυμίσουμε ότι πρέπει να προσφέρουν κάποια υπηρεσία, πρέπει να πάνε εκλογικοί αντιπρόσωποι, πρέπει να φέρουν την μάνα τους και τον πατέρα τους να ψηφίσει. Ξέρουμε όλοι ποιοι είναι αυτοί, αυτοί που τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ ωφελήθηκαν από τη ΝΔ, σε αυτούς μπορούμε να υπενθυμίσουμε λίγο πιο φωναχτά ότι έχουν υποχρέωση να πάνε να ψηφίσουν».

Με λίγα λόγια, ο πρωθυπουργός απέπεμψε έναν Υπουργό που χαρακτήρισε «εποποιία» τον "χρηματισμό" πολιτών με τσάντες γεμάτες λεφτά και στη θέση του έβαλε ένα έναν άλλον που ζητούσε σε προκλογική περίοδο από στελέχη του κόμματος να θυμήσουν στον κόσμο τα ρουσφέτια και τις "διευκολύνσεις" που τους έκανε η ΝΔ.

Προφανώς, ο συμμαθητής στο Κολλέγιο Αθηνών και προσωπικός φίλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, Σπήλιος Λιβανόςδεν οδηγήθηκε σε παραίτηση επειδή είπε αυτά που είπε, αλλά γιατί αυτά που είπε, μαθεύτηκαν.

Ο Σπήλιος Λιβανός, δεν είναι «εκτός του αξιακού κώδικα του πρωθυπουργού». Τα δυόμιση τελευταία χρόνια (και όχι μόνο) έχουν αποδείξει πως είναι... ασορτί ταπετσαρία με τον αξιακό κώδικα του πρωθυπουργού (που μοιράζει «με προσωπική παρέμβαση» διχίλιαρα για την Αττική Οδό).

Ούτε απ' τα σύννεφα πέφτουμε, ούτε μάθαμε μόλις σήμερα το "ηθικό μειονέκτημα" της κυβέρνησης Μητσοτάκη


ΥΓ. Αλήθεια, από το ταμείο Μολυβιάτη έχουμε κανένα νέο; Δεν πιστεύω να έγινε «τσάντες με λεφτά»;

ΥΓ2. Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, διαβάστε το εξαιρετικό κείμενο "Ούτε Νεα, ούτε Δημοκρατία", του Σπύρου Κασάπη. Εξηγεί πολλά.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ