Τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο; - Νέα ερωτήματα προκαλεί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα οικόπεδα του “εμίρη” (video)

Να απαντήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος γιατί υπογράφηκε απόφαση να διανοιχτεί δασικός δρόμος κατηγορίας Α΄ στη θέση "Ναυάγιο" στον Δήμο Ζακύνθου στο πλαίσιο της Πολιτικής Προστασίας, ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του στη βουλή ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης.

Τι συμβαίνει στη Ζάκυνθο; - Νέα ερωτήματα προκαλεί ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος προς τα οικόπεδα του “εμίρη” (video)
ΠΡΟΒΟΛΗ

Ο κ. Αρσένης, ο οποίος έχει ασχοληθεί εκτεταμένα με το «σκάνδαλο του Ναυαγίου» στη Ζάκυνθο αναφέρει σε ενημερωτικό σημείωμα, που αφορά και την χθεσινή συζήτηση επί του θέματος στη Βουλή:


Ναυάγιο_Gate: Σε δίκη παραπέμπονται 7 άτομα - Επιστολή κατοίκων στο 20/20: «Ο Δαβίδ νίκησε τον Γολιάθ»


Ολόκληρη η περιοχή που θα διασχίζει ο “δρόμος διαφυγής” βρίσκεται εντός περιοχής Natura υπό την ευθύνη του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου, και είναι υπό οριοθέτηση αρχαιολογικός χώρος, σύμφωνα με έγγραφα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ζακύνθου. Και παρόλα αυτά, δεν ακολουθείται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, αλλά επιλέγεται μια υπεύθυνη δήλωση -”πρότυπες περιβαλλοντικές μελέτες”.

Ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου δηλώνει ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για το θέμα. Επιπλέον, ενώ είναι αρχαιολογικός τόπος, δεν έχει ενημερωθεί το υπουργείο Πολιτισμού και η αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων, η οποία διαμαρτύρεται έντονα επειδή δε γνωμοδότησε σχετικά και ζητά αναθεώρηση του σχεδιασμού και πλήρη φάκελο για να μπορεί να τοποθετηθεί.

Ο δρόμος θα χρησιμοποιείται για τη διαφυγή πολιτών σε περίπτωση πυρκαγιάς επειδή το Ναυάγιο συγκεντρώνει ένα εκατομμύριο τουρίστες, απάντησε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος. Όμως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής -που εποπτεύεται από το ΥΠΕΝ- τον Φεβρουάριο του 2022 επισήμανε ελλείψεις στη διαδικασία για τον δρόμο και δήλωσε ότι αδυνατεί να δώσει γνωμοδότηση.

Γιατί αδυνατεί ο ΟΦΥΠΕΚΑ να γνωμοδοτήσει;

Σε έγγραφό του στις 20 Μαρτίου αναφέρει ότι η Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση δεν έχει λάβει υπόψη τις επικαιροποιημένες πληροφορίες για τις τοπικές προστατευόμενες περιοχές του Δικτύου Natura 2000. Αναφέρει ότι δεν έχει γίνει ουσιαστικός έλεγχος-εργασίες πεδίου από ειδικούς επιστήμονες στην περιοχή μελέτης για την καταγραφή σημαντικών ειδών Χλωρίδας και Πανίδας.

Ο Οργανισμός ζητά να γίνει επιτόπια συλλογή δεδομένων πεδίου σχετικά με σημαντικά είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντώνται στην περιοχή. Ζητά να προταθεί εναλλακτική θέση για τη χωροθέτηση του έργου, καθώς η προτεινόμενη θέση βρίσκεται στην περιοχή του πληθυσμού του τοπικού ενδημικού είδους Asprerula naufraga -το πλέον σπάνιο χερσαίο φυτικό είδος της Ζακύνθου- που έχει χαρακτηριστεί ως Κρισίμως Κινδυνεύον.

Αναφέρει ακόμα ο ΟΦΥΠΕΚΑ ότι δεν αιτιολογείται γιατί προτείνεται ο δρόμος να είναι δασικός τύπου Α’ κατηγορίας -δρόμοι δηλαδή που συνδέονται με τους επαρχιακούς εθνικούς δρόμους και με τα δασικά συμπλέγματα.

«Δεν δικαιολογείται η κατασκευή ενός δρόμου που θα χρησιμοποιείται καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου από όλους. Είθισται οι δρόμοι πυρασφάλειας να είναι χωμάτινοι», λέει χαρακτηριστικά.

Αντίθετα, ο συγκεκριμένος δρόμος προβλέπεται από τη σύμβαση να είναι τύπου Α’, δηλαδή ασφαλτοστρωμένος, και ανοιχτός όλο τον χρόνο και όχι μόνο για αυτούς που έχουν έκτακτη ανάγκη διαφυγής, αλλά για όλους όσους θα έχουν πρόσβαση στην περιοχή. Περίεργο -γιατί να έχει αυτά τα χαρακτηριστικά ένας δρόμος διαφυγής κοντά στην παραλία του Ναυαγίου;

«Δεν πρόκειται να προχωρήσει τίποτα αν δε δώσει το ‘πράσινο φως’ ο ΟΦΥΠΕΚΑ και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους», είπε ο κ. Αμυράς. Αυτή τη στιγμή είναι στα δικαστήρια η υπόθεση αγοραπωλησίας έκτασης στην περιοχή της Ζακύνθου από εταιρεία συμφερόντων του Κατάρ.

Η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου και όλοι όσοι ξέρουν και νοιάζονται για το Ναυάγιο -όλοι θα είμαστε εδώ να παρακολουθούμε στενά τι συμβαίνει στην περιοχή.


Υπενθυμίζουμε πως η παραπάνω συζήτηση γίνεται στη σκιά ενός σκανδάλου που ξεκίνησε τον Μάιο του 2014, όταν μια ομάδα ιδιωτών, ξεπουλάει σχεδόν 15.000 στρέμματα γης, που ανήκουν στον Δήμο του νησιού, την Εκκλησία και κυρίως σε δεκάδες οικογένειες των ορεινών κοινοτήτων της Βορειοδυτικής Ζακύνθου, στη μεσιτική εταιρεία PIMANA S.A., η οποία φέρεται να την μεταβίβασε στον πρώην Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι.

Σε αυτή την τεράστια έκταση, συμπεριλαμβάνονται: ναοί, μοναστήρια, αγροικίες, αιγιαλοί, καλλιέργειες καθώς και μία από τις πιο δημοφιλείς παραλίες, παγκοσμίως: Το "Ναυάγιο"

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ