Η Κυβέρνηση θα αφαιρέσει τις εκπτώσεις από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Δείτε πως.

Ο Πρωθυπουργός για άλλη μια φορά σε αγαστή συνεργασία με τους παρόχους και το Υπουργείο Ενέργειας (το Περιβάλλον το κάψαμε) αποφασίζει και διατάζει, πως (πλήρη) έκπτωση στα τιμολόγια ηλεκτρισμού θα έχουν όσοι καταναλώσουν 15% λιγότερη ενέργεια από τους αντίστοιχους μήνες του 2021. Είναι εφικτό; Όχι.

Η Κυβέρνηση θα αφαιρέσει τις εκπτώσεις από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού. Δείτε πως.
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η Κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ανεπίσημα μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ πως το νομοσχέδιο του Υπουργείου αναφέρει πως την (επιπρόσθετη) έκπτωση στους λογαριασμούς θα λάβουν όσοι μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος κατά 15%. Η παρένθεση στην λέξη επιπρόσθετη μπαίνει, επειδή από το Υπουργείο Ενέργειας δεν τόλμησαν να επικοινωνήσουν στα Μέσα Ενημέρωσης το ποσοστό της έκπτωσης για όσους (μοιραία) δεν πιάσουν τον στόχο. Οι υπόλοιποι σύμφωνα με τις πληροφορίες θα λάβουν μια μικρή έκπτωση για να μάθουν να καταναλώνουν...υπερβολικά! Με λίγα λόγια πρόκειται για ένα τρελό νομοσχέδιο βγαλμένο από όνειρο των Σκρέκα και Μητσοτάκη (και δικό μας εφιάλτη), που θα εφαρμόσει η Κυβέρνηση. Απορίες όπως «Ποιος γελοίος σκέφτεται έναν αριθμό στο έτσι; Με τι κριτήρια; Πως προκύπτει το 15%;» έρχονται και φεύγουν καθώς καταλαβαίνουμε πως σκοπός είναι να μειωθούν οι εκπτώσεις. Δεκαπέντε τοις εκατό ήταν η μείωση στο φυσικό αέριο που ζητά η Ε.Ε. από τα κράτη-μέλη, το άκουσε και η ελληνική κυβέρνηση και είπε να νομοθετήσει την αστειότητά της. Για τις ανάγκες του άρθρου και χωρίς να γνωρίζουμε ακόμα αν το νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνει επιχειρήσεις, μιλήσαμε με μπαρ, φούρνους και κομμωτήριο. Το ερώτημα ήταν το εξής ένα: Μπορείτε να επιτύχετε μειώσεις στην κατανάλωση; Η απάντηση ήταν πως όχι, γιατί οι επιχειρήσεις ήδη επιδιώκουν την χαμηλότερη δυνατή κατανάλωση. Είναι κάτι το βασικό στην λειτουργία μιας επιχείρισης. Μόνη λοιπόν λύση για να πιάσουν την έκπτωση, είναι οι επιχειρήσεις να κλείσουν για τουλάχιστον 5 επιπλέον ημέρες τον μήνα.

Για να πάμε στους ιδιώτες, οι πιο ενεργοβόρες συσκευές είναι κατά σειρά: Ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας, το κλιματιστικό, ο φούρνος, το στεγνωτήριο ρούχων, το πλυντήριο ρούχων, το πλυντήριο πιάτων, το αερόθερμο, ο βραστήρας, τα μάτια της κουζίνας, οι λαμπτήρες ολόκληρης της κατοικίας, το πιστολάκι μαλλιών και το σίδερο. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αλλάξει σε λάμπες οικονομίας ή LED ολους τους λαμπτήρες μας, το κλιματιστικό και το αερόθερμο αν αποτελούν μοναδική λύση θέρμανσης (λόγω τιμών στο πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο) δεν μπορούν να κλείσουν, το πλυντήριο ρούχων είναι μονόδρομος, το θερμοσύφωνο αν δεν υπάρχει ηλιακός ή μπόιλερ που θερμαίνει νερό μέσω του καυστήρα πάλι δεν έχει αξιοπρεπή εναλλακτική. Το σίδερο για όσους αρέσκονται στο σπορ δεν μπορεί να αποφευχθεί, ο φούρνος και τα μάτια είναι αναγκαία για το μαγείρεμα, ενώ οι κουζίνες υγραερίου είναι πλέον ασύμφορες. Ο βραστήρας που είναι γρηγορότερος από το μάτι της κουζίνας, είναι προτιμότερη λύση γιατί βράζει το νερό στον μισό χρόνο από τα μάτια της κουζίνας. Οπότε το μόνο που μας μένει είναι το πλυντήριο πιάτων και το στεγνωτήριο, όπου εκεί μπορείς να εξοικονομήσεις ρεύμα. Όπως είναι φανερό, οι περισσότερες από αυτές τις ενεργοβόρες συσκευές + το ψυγείο που δεν μπορεί να βγει από την πρίζα, παρά τα λιγότερα watt που καίει είναι μονόδρομος για την αξιοπρεπή διαβίωση μιας οικογένειας που διαθέτει αυτές τις συσκευές. Στην δε περίπτωση των πλυντηρίων πιάτων και ρούχων, μπορείς να γλιτώσεις ενέργεια πλένοντας στο χέρι, αλλά χάνεις χρόνο (που δεν υπάρχει) και καταναλώνεις περισσότερο νερό. Που είναι άλλος ένας παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν ελέω κλιματικής αλλαγής.

Ουσιαστικά έχουμε ένα μάτσο βαθύπλουτους πολιτικάντηδες που αναγορεύουν τις βασικές, τις στοιχειώδεις ανάγκες μας, σε πολυτέλεια.

Ένα μικρό κερασάκι στην τούρτα

Θυμάστε ένα ωραιότατο πρόγραμμα για την ηλεκτροκίνηση με το οποίο σου χρηματοδοτούσαν ένα γεναίο ποσό (έως και 30% προ φόρων + 1.000€ απόσυρση) για την αγορά του ηλεκτρικού οχήματος και ένα ποσό (έως 500€) για οικιακό φορτιστή; Ε, αυτοί οι κακομοίρηδες ή θα περιμένουν 16 ώρες να φορτίσει η μπαταρία του αυτοκινήτου τους στο...σούπερ μάρκετ ή θα έχουν πληρώσει για οικιακό ταχυφορτιστή περίπου 3.000€ και θα χάνουν την έκπτωση στον λογαριασμό του ηλεκτρικού. Οι ίδιοι άνθρωποι που πήραν ηλεκτροκίνητο όχημα από σεβασμό για το περιβάλλον (*σημαντικός παράγοντας είναι το μέσον από το οποίο παράγει η χώρα σου ηλεκτρισμό), τιμωρούνται. Ο ίδιος Υπουργός έχει υπογράψει το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση και ο ίδιος θα φέρει στην Βουλή αυτό το νομοσχέδιο, με το οποίο εν γνώσει του θα τιμωρήσει με απώλεια της έκπτωσης των 150-200€ τους ιδιοκτήτες των ηλεκτροκίνητων.

Το παράδειγμα μπαίνει για να καταλάβετε πως οι άνθρωποι πρώτα νομοθετούν και μετά σκέφτονται. 
 Αντιθετικά νομοσχέδια έχουν ψηφίσει και άλλα που το ένα καταστρατηγεί το άλλο. Κυρίως σε σχέση με το νομοσχέδια που έχουν να κάνουν με παροχές σε ευάλωτα νοικοκυριά. Υπενθυμίζουμε πως ο ΔΕΔΗΕ δεν προλαβαίνει να πάρει τα περσινά δεδομένα κατανάλωσης εκατομμυρίων πολιτών και να τα δώσει προς ανάλυση προλαβαίνοντας τον λογαριασμό του Οκτωβρίου.

Ουσιαστικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος για το μέσο νοικοκυριό να καταφέρει μείωση κατανάλωσης της τάξης του 15% από τον περσινό λογαριασμό (σ.σ. κυρίως κανένας τρόπος χωρίς να πέσει δραματικά η ποιότητα της ζωής μας), άρα στόχος της Κυβέρνησης είναι να σταματήσει να χρηματοδοτεί τους λογαριασμούς ενέργειας και να δώσει τα χρήματα σε κοινωνικές ομάδες από τις οποίες μπορεί να εξαγοράσει ψήφους. Μοιραία οι λογαριασμοί θα πάρουν τον ανήφορο. Για αυτό και η πρεμούρα των εταιρειών που χάνουν καθημερινά πελάτες από την ΔΕΗ, να υπάρξει «Ενεργειακός Τειρεσίας», ώστε να μην μπορούν οι καταναλωτές να αλλάξουν πάροχο.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ