Για ακόμα μια φορά η γαλλική «Le Monde» εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς

Νέο άρθρο στην ιστοσελίδα της γαλλικής εφημερίδας «καίει» την κυβέρνηση για τα σκάνδαλα της Siemens και της Novartis, καθώς και την αντιμετώπιση ερευνητών δημοσιογράφων όπως ο Κώστας Βαξεβάνης.

Για ακόμα μια φορά η γαλλική «Le Monde» εκθέτει την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τα σκάνδαλα διαφθοράς
ΠΡΟΒΟΛΗ

Η κατρακύλα της Ελλάδας στον ξένο Τύπο δεν έχει τελειωμό. Για ακόμη μια φορά τη φετινή χρονιά, ένα μεγάλο δημοσιογραφικό μέσο ρίχνει ηχηρή «σφαλιάρα» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Όπως έκανε τον Μάιο η «Le Monde» με το άρθρο της για την ανησυχητική πτώση της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα και πριν από περίπου ενάμιση μήνα η αμερικανική «New York Times» σχετικά με το μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών στη χώρα, έτσι και τώρα, η γαλλική εφημερίδα επανήλθε στην ιστοσελίδα της με ένα άρθρο διόλου κοσμητικό για τη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή την αθώωση όλων των εμπλεκομένων στο σκάνδαλο της Siemens, η «Le Monde» θυμήθηκε επίσης τα όσα έγιναν με αυτό της Novartis καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης της κυβέρνησης του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη (μάλιστα γίνεται αναφορά και στο «Documentο»), αφιερώνοντας ένα εκτενές άρθρο στη χώρα μας που αντίστοιχο σίγουρα δεν θα βλέπαμε σε κάποιο εγχώριο συστημικό μέσο.

Μεταξύ άλλων, η «Le Monde» αναφέρει:

Στην Ελλάδα, η αθώωση κατόπιν έφεσης πρώην στελεχών της γερμανικής εταιρείας Siemens, που διώκεται σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις διαφθοράς, έχει προκαλέσει σάλο. Η υπόθεση χρονολογείται από τα τέλη της δεκαετίας του 1990, όταν εκσυγχρονίστηκε το τηλεφωνικό δίκτυο. Στη συνέχεια υπογράφηκαν διογκωμένες συμβάσεις μεταξύ της Siemens και της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού και οι δωροδοκίες διανεμήθηκαν σε στελέχη της γερμανικής εταιρείας αλλά και σε Έλληνες πολιτικούς. Σύμφωνα με στελέχη της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, καταβλήθηκαν 130 εκατομμύρια μάρκα.

Το 2011, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μια κοινοβουλευτική εξεταστική επιτροπή εκτίμησε ότι αυτό το σκάνδαλο είχε κοστίσει στη χώρα περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου, μετά από δεκαέξι χρόνια συζητήσεων και πολυάριθμων αναβολών, το Εφετείο αθώωσε 20 άτομα που είχαν καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό το 2019 σε δεκαετή ηλικία στη φυλακή για διαφθορά. Ακόμη και το πρώην αφεντικό της ελληνικής θυγατρικής της Siemens, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, ο οποίος είχε μεταβεί στη Γερμανία κατά την έναρξη της έρευνας, δεν καταδικάστηκε. Ο λόγος; Τα γεγονότα είναι προκαθορισμένα.

Αμέσως, όλα τα μέσα ενημέρωσης φώναξαν «φάουλ». Η αριστερή εβδομαδιαία εφημερίδα Documento χαρακτήρισε την αθώωση «πρόκληση», λέγοντας ότι οι Έλληνες είχαν υπομείνει πολλά μέτρα λιτότητας κατά τη διάρκεια της κρίσης που οφείλονταν εν μέρει σε όλες τις συμφωνίες διαφθοράς που είχαν κοστίσει στο ελληνικό κράτος. Η κεντροδεξιά εφημερίδα Καθημερινή υπογράμμισε «την πικρή γεύση» που άφησε αυτή η απόφαση και «την ανικανότητα του πολιτικού και δικαστικού συστήματος να διενεργήσει έρευνα δεκαέξι ετών». ΤΑ ΝΕΑ (κεντροδεξιά) σημείωσαν ότι «μια υπόθεση που απασχόλησε την κοινή γνώμη και συγκλόνισε την ελληνική πολιτική σκηνή κλείνει βιαστικά και μπαίνει κάτω από το χαλί. Το αίσθημα της αδικίας αιωρείται παντού».  Έκπληκτος από αυτή την αθώωση, ακόμη και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, διέταξε προκαταρκτική έρευνα για τον προσδιορισμό των λόγων της βραδύτητας της διαδικασίας που οδήγησε σε η συνταγή.

[...] Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου, το 98% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά είναι «ευρέως διαδεδομένη» στη χώρα, σε σύγκριση με μέσο όρο 68% στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το σκάνδαλο της Siemens δεν είναι μοναδικό. Άλλη μια υπόθεση μεγάλης κλίμακας που αφορά το ελβετικό εργαστήριο Novartis και μια ντουζίνα πολιτικοί ηγέτες και Έλληνες γιατροί που φέρονται να έλαβαν δωροδοκίες για να επιβάλουν τις τιμές των φαρμάκων, δεν αποτέλεσε αντικείμενο οποιασδήποτε καταδίκης στην Ελλάδα. Το 2020, η Novartis συμφώνησε να πληρώσει 347 εκατομμύρια δολάρια ως μέρος ενός διακανονισμού με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ Δικαιοσύνη, παραδεχόμενη ότι κάνει παράνομες πληρωμές. Στην Ελλάδα, όμως, δύο ερευνητές δημοσιογράφοι, ο Κώστας Βαξεβάνης και η Γιάννα Παπαδάκου, καθώς και η πρώην Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη διώχθηκαν, κατηγορούμενοι ότι «εξέθεσαν» συντηρητικούς και σοσιαλιστές πολιτικούς συμμετέχοντας σε αυτή την περίπτωση. Τον Ιούνιο, ο Έλληνας Υπουργός Υγείας αρκέστηκε να διεκδικήσει αποζημίωση ύψους 214 εκατομμυρίων ευρώ από τη Novartis.

Για τη ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, μια άλλη ανησυχία είναι ο τρόπος «διορισμού δικαστών και εισαγγελέων στις υψηλότερες θέσεις [που] γίνεται από προεδρικό διάταγμα, μετά από εισήγηση του Υπουργικού Συμβουλίου». Το Govwatch, το πρώτο Ανεξάρτητο Παρατηρητήριο για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα, επισημαίνει ότι η πρόσφατη τροπολογία που ψηφίστηκε το 2021 δεν βελτιώνει καθόλου την κατάσταση. Η αρχή νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες διορίζεται πλέον απευθείας από την κυβέρνηση και όχι από ανεξάρτητο σώμα… Για τον Στέφανο Λουκόπουλο, με πρωτοβουλία του Govwatch, «η σταδιακή και τεκμηριωμένη η παρακμή των δημοκρατικών αξιών [συμπεριλαμβανομένης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης] που παρατηρείται στην Ελλάδα συνιστά πραγματική απειλή για τους πολίτες». Το 2021, η πλατφόρμα εντόπισε 170 παραβιάσεις ή ύποπτες παραβιάσεις του αρχές του κράτους δικαίου.

Δείτε ολόκληρο το άρθρο της «Le Monde» ΕΔΩ

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ