Μητσοτάκης σε διεθνή σύνοδο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία»

Παραλήρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια διεθνούς συνόδου για την Ασφάλεια.

Μητσοτάκης σε διεθνή σύνοδο: «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος για τη Δημοκρατία»
ΠΡΟΒΟΛΗ

«Το 2015 εκλέξαμε την πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη, μια σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση (...) Το 2019 οι Έλληνες επέλεξαν να εκλέξουν το κόμμα που ηγούμαι με απόλυτη πλειοψηφία  και ο λόγος ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Υπήρξαν προσπάθειες από την προηγούμενη κυβέρνηση να ελέγξει τα ανέξάρτητα ιδιωτικά ΜΜΕ και να επηρεάσει τη δικαιοσύνη αλλά οι θεσμοί άντεξαν, το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε (...) άποψή μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του, στη συζήτηση «Stemming the Illiberal Tide: The Global Challenge of Eroding Democracy», στο περιθώριο της Διάσκεψης Ασφαλείας, ενώπιον υψηλόβαθμων αξιωματούχων.


Άρθρο - κόλαφος του EURACTIV για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα


Όλα αυτά, την ώρα που η Ευρώπη βοά για τις αντιδημοκρατικές πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, με τα δημοσιεύματα και τις ανακοινώσεις Μέσων και διεθνών οργανισμών, να διαδέχονται το ένα το άλλο, σχετικά με την ελευθερία του Τύπου, τις παράνομες επαναπροωθήσεις αιτούντων άσυλο και τη διαχείριση της πανδημίας.


Παγκόσμιο ΣΟΚ: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό


Αναλυτικά, ο έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε:

«Αν πάμε 11 χρόνια πίσω στο χρόνο, στο 2010, η Ελλάδα βρισκόταν αντιμέτωπη με μία τεράστια οικονομική κρίση η οποία οδήγησε σε πολλά προγράμματα διάσωσης, στη μείωση του επιπέδου ζωής σημαντικού μέρους της ελληνικής κοινωνίας, στην επιβολή λιτότητας από το εξωτερικό και σε σημαντική δυσαρέσκεια των πολιτών προς τις εγχώριες ελίτ, την εγχώρια πολιτική τάξη, αλλά και προς αυτούς που -δικαίως ή αδίκως- θεωρούνταν υπεύθυνοι για τα μέτρα λιτότητας που υπέστησαν.

Το αποτέλεσμα ήταν ότι το 2015 εξελέγη η πρώτη λαϊκιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη. Βρισκόμασταν πιο μπροστά από την τάση που εκδηλωνόταν τότε. Ήταν μία σκληροπυρηνικά αριστερή κυβέρνηση η οποία συγκροτήθηκε σε συνεργασία με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της παράταξης που εκπροσωπώ. Έχει ενδιαφέρον πως, όταν μιλάμε για τον λαϊκισμό, η ιδεολογία δεν αποτελεί και τόσο σημαντικό παράγοντα. Εκλέχτηκαν τότε επειδή υποσχέθηκαν ξεκάθαρα ένα σύνολο λύσεων που όλοι γνώριζαν ότι ήταν αδύνατον να εφαρμοστούν. Αλλά οι πολίτες ήταν διατεθειμένοι να τους δώσουν μία ευκαιρία διότι επικρατούσε μεγάλη δυσπιστία απέναντι στο παραδοσιακό πολιτικό σύστημα. Αυτό που ακολούθησε ήταν τέσσερα χρόνια -και πιστεύω ότι είμαι πολύ επιεικής σε αυτό που λέω- μετριότατης διακυβέρνησης

Και μετά, το 2019, οι Έλληνες αποφάσισαν να εκλέξουν, με απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, στην κυβέρνηση το κόμμα του οποίου έχω την τιμή να ηγούμαι. Πιστεύω ότι ο λόγος που φτάσαμε σε αυτό το σημείο ήταν ακριβώς επειδή, τελικά, η δημοκρατία μας και τα θεσμικά μας όργανα ήταν ανθεκτικά. Είμαστε μια δημοκρατία που λειτουργεί καλά.

Πιστεύω ότι υπήρξαν τότε προσπάθειες της προηγούμενης κυβέρνησης να ελέγξει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, να επηρεάσει τη Δικαιοσύνη, αλλά οι θεσμοί μας άντεξαν. Το συνταγματικό μας δικαστήριο άντεξε. Όταν η προηγούμενη κυβέρνηση επιχείρησε να περάσει αντισυνταγματική νομοθεσία όσον αφορά τον έλεγχο των ΜΜΕ, την απέρριψαν. Είχαμε λοιπόν μία θεσμική λειτουργία που ήταν αρκετά ισχυρή ώστε να εμποδίσει μια λαϊκιστική κυβέρνηση από το να αλώσει τους θεσμούς και να κερδίσει ξανά.

Η άποψή μου είναι ότι αυτές οι κυβερνήσεις γίνονται πολύ επικίνδυνες και μπορούν να γίνουν επικίνδυνες και για τη δημοκρατία αν επικρατήσουν για δεύτερη φορά σε εκλογές. Καταφέραμε να το αποτρέψουμε αυτό».

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ