Λουιζιάνα: Προσωρινό «φρένο» στην εφαρμογή του νόμου για τις αμβλώσεις ύστερα από πιέσεις

Δικαστής στην πολιτεία της Λουιζιάνα ανέστειλε χθες, Δευτέρα 27/6, προσωρινά την ισχύ των νόμων που απαγορεύουν στις γυναίκες τις αμβλώσεις. Αντίστοιχες εξελίξεις έχουν σημειωθεί στην πολιτεία της Γιούτα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται παρόμοιες διαδικασίες σε πολλές ακόμη πολιτείες.

Λουιζιάνα: Προσωρινό «φρένο» στην εφαρμογή του νόμου για τις αμβλώσεις ύστερα από πιέσεις
ΠΡΟΒΟΛΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε την Παρασκευή 24/6 την απόφαση στην υπόθεση «Ρόου εναντίον Γουέιντ» του 1973, επιτρέποντας σε κάθε Πολιτεία να νομοθετεί κατά βούληση την απαγόρευση των αμβλώσεων. Ωστόσο, οι προσφυγές θεσμικών παραγόντων καθώς και πολιτών σε αρκετές Πολιτείες, ξεκίνησε να φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα, με τη Λουιζιάνα να αναστέλλει προσωρινά την εφαρμογή του νέου νόμου, με δικαστική απόφαση, ύστερα από πίεση που δέχθηκε από κλινική και φοιτητές της ιατρικής.

Παρόμοιες διαδικασίες έχουν κινηθεί στις πολιτείες της Γιούτα, της Φλόριντα, του Τέξας, του Κεντάκι, του Οχάιο, του Μισισίπι, με αποτελέσματα μάλιστα στην πρώτη, όπου επίσης ανεστάλη προσωρινά η απαγόρευση των αμβλώσεων, ύστερα από έντονες πιέσεις της Ένωσης Οικογενειακού Προγραμματισμού Planned Parenthood.

Όπως αναφέρουν οι αρνητές του νόμου, ωστόσο, αυτή είναι μία μάχη που δεν πρόκειται να κερδηθεί εύκολα συνολικά, καθώς οι συγκεκριμένες αποφάσεις αναστολής αποτελούν ένα προσωρινό μόνο ανάχωμα στην εφαρμογή του νέου νόμου, που αργά ή γρήγορα το σύνολο των Πολιτειών θα κληθούν να επικυρώσουν.

Πηγή: WWLTV

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ