Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο;

Προφανώς, κανένας. Για να θέσουμε το ερώτημα άλλωστε, περιμέναμε να περάσουν ήδη αρκετές ημέρες από τον εξαναγκασμό σε παραίτηση του επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί, μετά από έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF). Μια υπόθεση που έφερε -ως εκ θαύματος- στην επιφάνεια, αυτό που ο Έλληνας διασώστης, πολλά μεγάλα διεθνή και λίγα ανεξάρτητα ελληνικά ΜΜΕ, έχουν αποκαλύψει εδώ και καιρό. Πως δηλαδή, η FRONTEX σε αγαστή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, διαπράττουν εγκλήματα κατά των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Αιγαίο.

Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο;
ΠΡΟΒΟΛΗ

Μετά λοιπόν από μακροχρόνια έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF)  αποδείχθηκε η εμπλοκή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής (FRONTEX) σε παράνομες επαναπροωθήσεις (pushbacks) και απώθησης προσφύγων στο Αιγαίο, αλλά και για μεθοδευμένη απόπειρα συγκάλυψης παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου.


Επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο: Παραιτείται ο επικεφαλής της FRONTEX - Σε δύσκολη θέση η ελληνική κυβέρνηση


Αυτό απόδείχθηκε και από την έρευνα των επίσημων εγγράφων και αρχείων της FRONTEX, τα οποία πέντε ευρωπαϊκά ΜΜΕ (Spiegel, Lighthouse Reports, Le Monde, η ελβετική τηλεοπτική εκπομπή SRF Rundschau και το ελβετικό περιοδικό Republik), μελέτησαν από το σύστημα δεδομένων (JORA) του οργανισμού.

Ο έλληνας πρωθυπουργός, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης και σύσσωμη η ελληνική κυβέρνηση, είναι έκθετοι και πρέπει να λογοδοτήσουν.


Παγκόσμιο ΣΟΚ: Διεθνής έρευνα αποκαλύπτει δολοφονίες προσφύγων από το ελληνικό λιμενικό


Ας πάρουμε όμως τα γεγονότα από την αρχή:

Τον Ιούλιο του 2021, με συντονισμένες προσπάθειες στελεχών του κυβερνώντος κόμματος σε συνεργασία με την Προεδρεία της Δημοκρατίας, ακυρώνεται η προγραμματισμένη παρασημοφόρηση, του βραβευμένου για το ανθρωπιστικό του έργο, Έλληνα διασώστη, Ιάσονα Αποστολόπουλου, από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, κατά την δεξίωση στο προεδρικό μέγαρο, για την 47η επέτειο για την Αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Λίγες μόνο ώρες πριν την εκδήλωση, σε δημόσια ανάρτησή του, ο τότε βουλευτής της ΝΔ, Κωνσταντίνος Μπογδάνος, "ανακοίνώνει" την ακύρωση της βράβευσης του Ιάσονα Αποστολόπουλου, πριν καν το υπουργείο Εξωτερικών και η Προεδρία της Δημοκρατίας, που έχουν την ευθύνη των τιμητικών διακρίσεων, να ενημερώσουν το ίδιο το τιμώμενο πρόσωπο.

Από την επόμενη κιόλας ημέρα, δίνεται το "σήμα", για "δολοφονία χαρακτήρα" του Έλληνα διασώστη. 

Η "γραμμή" ήταν: «Ο Ιάσονας Αποστολόπουλος είναι θαυμαστής του Κουφοντίνα, ως εκ τούτου ορθώς ανακλήθηκε η βράβευσή του από την ΠτΔ»

Εκατοντάδες σχεδόν πανομοιότυπες αναρτήσεις, μέσα σε διάστημα λίγων ωρών, εξαπέλυσαν επίθεση, “υπενθυμίζοντας“ πως ο 37χρονος διασώστης είχε γράψει -στα αγγλικά- τον περασμένο Μάρτιο, ότι χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην Αθήνα, υπέρ της εφαρμογής των νομίμων δικαιωμάτων του καταδικασμένου σε ισόβια δολοφόνου –και τότε απεργού πείνας- Δημήτρη Κουφοντίνα.

Φυσικά, το "έγκλημα" του Ιάσονα Αποστολόπουλου, ήταν πως δεν κράτησε το στόμα του κλειστό και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», αποκαλύπτοντας μάλιστα πως η Ελλάδα είναι κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων και στο Διεθνές Ειδικό Δικαστήριο της Χάγης.

«Σε μια περίοδο που η διάσωση προσφύγων έχει καταστεί ποινικοποιημένη πράξη με βαριές συνέπειες (δεκάδες καράβια κατασχεμένα και αλληλέγγυοι υπό δίωξη), είναι απόλυτα λογικό ένας διασώστης να αντιμετωπίζεται ως πολιτικός αντίπαλος», είναι η απάντησή του Ιάσονα Αποστολόπουλου, με αφορμή την παρέμβαση κυβερνητικών "κύκλων" για ανάκληση της παρασημοφόρησής του από την ΠτΔ.

Λίγες μέρες μετά την ακύρωση της παρασημοφόρησής του από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Έλληνας διασώστης μιλάει στην εκπομπή της Αναστασίας Γιάμαλη, στο Kontra.


Τρομακτικές αποκαλύψεις του Ιάσονα Αποστολόπουλου: «Η ελληνική κυβέρνηση διαπράττει εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» (video)


«Την Παρασκευή με πήραν τηλέφωνο και μου είπαν πως το όνομά μου θα μπει στο ΦΕΚ και 10 ώρες μετά, βλέπω την ανάρτηση του Μπογδάνου που πανηγύριζε ότι δεν θα βραβευθώ τελικά. Και μετά από μία ώρα και ένα τέταρτο περίπου, τα μεσάνυχτα, με πήραν από το Υπουργείο Εξωτερικών και ένας άνθρωπος με αγχωμένη φωνή μου είπε ότι τελικά η παρασημοφόρηση δεν θα γίνει καθώς όπως μου είπε "δεν συντρέχουν πλέον λόγοι για την παρασημοφόρησή σας"Αλλά όπως και να έχει, όσο η ελληνική πολιτεία παραβιάζει τόσο απροκάλυπτα τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν μπορεί να αξιώνει ότι έχει την δικαιοδοσία και το ηθικό πλεονέκτημα να βραβεύει άλλους ειδικά σε ότι έχει να κάνει με πρόσφυγες και μετανάστες», δηλώνει μεταξύ άλλων.

Στις 14 Νοεμβρίου, του 2021, στον απόηχο του επεισοδίου μεταξύ της ολλανδής δημοσιογράφου Ινγκεμποργκ Μπούεχελ και του έλληνα πρωθυπουργού, που σχολιάσθηκε διεθνώς και δυμενώς, η Ναταλία Γερμανού  "τολμάει" να έχει ως καλεσμένο στην εκπομπή της, "Καλύτερα δε γίνεται", τον Ιάσονα Αποστολόπουλο.

Ας να θυμηθούμε λοιπόν τώρα, μερικές ενδεικτικές αναρτήσεις στελεχών, ψηφοφόρων, φίλων και τρολ του κυβερνώντος κόμματος, στα social media, μετά το "έγκλημα" και της Ναταλίας Γερμανού να δώσει βήμα στον βραβευμένο Έλληνα διασώστη.

Πρίν λίγους μήνες, τον Ιανουάριο του 2022, η στοχοποίηση του Ιάσονα Αποστολόπουλου από φιλοκυβερνητικούς και ακροδεξιούς χρήστες, ξεπερνάει κάθε όριο.

Η φιλοκυβερνητική ιστοσελίδα capital.gr δημοσιεύει ένα εξώδικο που είχε αποστείλει ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με ένα δημοσίευμα του Θοδωρή Γιάνναρου, ο οποίος είχε αποκαλέσει πρόσφυγα ως «πίθηκο», είχε αναφερθεί στον έλληνα διασώστη ως «διακινητή ανθρώπων» και χρησιμοποίησε φράσεις όπως «σφαίρες στους ανθέλληνες».

Στη δημοσίευση όμως του εξωδίκου από το capital.gr, φαίνονταν ξεκάθαρα, χωρίς να έχουν σβηστεί, ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως τα ονόματα των γονιών του και η διεύθυνση του σπιτιού του.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ακροδεξιοί χρήστες να αναρτούν στο Twitter, απειλητικά και προσβλητικά μηνύματα, ακόμα και φωτογραφίες του σπιτιού του.

Και η πλοκή βαθαίνει

Λίγες ημέρες μετά τις απειλητικές αναρτήσεις κατά του Ιάσονα Αποστολόπουλου, στις 20/1/2022, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκηςβραβεύει τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί -ενώ από Οκτώβριο 2020 υπήρχαν καταγγελίες, ρεπορτάζ και στοιχεία για συμμετοχή της Frontex σε βίαια, παράνομα pushbacks στο Αιγαίο.


"ΒΟΜΒΑ" από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης: «Μεθοδευμένη συγκάλυψη επαναπροωθήσεων στο Αιγαίο»

Σα να μην έφτανε όλο αυτό -και ενώ ο επικεφαλής της FRONTEX, βρίσκονταν υπό ευρωπαϊκό έλεγχο- o Φαμπρίς Λεζερί εμφανίστηκε και πάλι στο πλευρό του πολύ καλού του φίλου, Νότη Μηταράκη, στο φετινό Φόρουμ των Δελφών, τον περασμένο Μάρτιο και συζήτησαν δημοσίως για το «ασύλο, τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων».

Εδώ να σημειώσουμε πως, ακριβώς ένα χρόνο πριν, τον Μάιο του 2021, ο -πλέον εξαναγκασμένος σε παραίτηση και ελεγχόμενος για απάτη- Φαμπρίς Λεζερί, είχε μια πολύ εγκάρδια συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ενώ ο κλοιός των διεθνών καταγγελιών έσφιγγε γύρο από την χώρα μας, αλλά και τον Λεζερί, ο Έλληνας πρωθυπουργός, δήλωνε απευθυνόμενος στον επικεφαλής της FRONTEX: «Είναι μια ευκαιρία να σας ευχαριστήσω προσωπικά για την εξαιρετική συνεργασία που διατηρούμε τα τελευταία χρόνια, σε ό,τι αφορά την προστασία των συνόρων μας, που αποτελεί δικαίωμα της χώρας μας και υποχρέωση απόλυτα συμβατή με το Διεθνές Δίκαιο ... Θα ήθελα να συγχαρώ θερμά το Ελληνικό Λιμενικό και τη FRONTEX. Η προστασία των συνόρων μας όχι μόνο αποτρέπει τις παράτυπες αφίξεις, αλλά προστατεύει και τις ανθρώπινες ζωές».

Ας επιστρέψουμε στο αρχικό ερώτημα.

Θα ζητήσει κάποιος συγνώμη από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο, αλλά και τους δημοκρατικούς πολίτες μιας χώρας, που από υπόδειγμα φιλοξενίας έχει μετατραπεί σε παράδειγμα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και καταπάτησης του Κράτους Δικαίου;

Προφανώς και όχι.

Γιατί;

Η απάντηση παρακάτω.

Ακολουθήστε το 20/20 Magazine στο Google News, στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
ΠΡΟΒΟΛΗ