Το 20/20 στο Φεστιβάλ των Καννών

Άλλη μια ενδιαφέρουσα μέρα ξεκινάει στο φεστιβάλ των φεστιβάλ – από πολύ νωρίς αυτή τη φορά. Η χαρά και η προσμονή είναι τέτοια που αντιπαρέρχομαι την απίστευτη γραφειοκρατία εντός και εκτός των εγκαταστάσεων.

Ο Ασγάρ Φαραντί δεν χρειάζεται συστάσεις. Τον ξέρουμε όλοι στην Ελλάδα και αγαπάμε τις ταινίες του. Η τελευταία του ταινία, Ο Ήρωας, έκανε στις 13 Ιουνίου πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών. Ο Φαραντί μαζί με τους συντελεστές της ταινίας ανέβηκαν το κόκκινο χαλί.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Το πρωί έγινε αυτό που όλοι υποψιαζόμαστε και περιμέναμε. Το σύστημα άρχισε να σέρνεται. Κι έτσι όπως έχουν πέσει τελευταίες μέρες όλα τα βαριά χαρτιά του επίσημου διαγωνιστικού –Άντερσον, Φαραντι, Οντριάρ, Ενιέντι κ.λπ.- … έγινε της κολάσεως. 

Σήμερα είναι μέρα φορτίσματος μπαταρίας. Μια προβολή και μετά βόλτα στην προβηγκιανή εξοχή. Κι αυτή η μόνη προβολή είναι στο Grand Théâtre Lumiḕre, που το όνομα του και μόνο είναι η ύψιστη απόλαυση του σινεφίλου. Δεν ξεχνάς ποτέ ταινία που έχεις δει εκεί.

Μπαράζ ταινιών είχε για σήμερα το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Κάποιες ταινίες ίσως να μην συμβάλλουν στην εξέλιξη της κινηματογραφικής τέχνης αλλά στην κατανόηση της κοινωνίας. Κι αυτό είναι εξ’ ίσου, αν όχι πιο σημαντικό. 

Μια άλλη "δυσκολία" των φεστιβάλ είναι ότι, εφ’ όσον δεν κατέχουμε το δισυπόστατο του Θεού και δεν μπορούμε να βρισκόμαστε σε δυο και τρία μέρη ταυτόχρονα, πρέπει να επιλέγουμε. Και οι επιλογές στις Κάννες δεν είναι εύκολη δουλειά.

Μία από τις "δυσκολίες" των Φεστιβάλ είναι ότι βλέπεις πολλές ταινίες σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Σ’ ένα φεστιβάλ τέτοιου διαμετρήματος, πολλές ταινίες, όπως σύντομα διαπίστωσα, σου γυρίζουν συναισθηματικά το μέσα - έξω. Κι ενώ το "αστρικό" σώμα χρειάζεται το χρόνο του για να αφομοιώσει όσα έχει δει και ακούσει, το βιολογικό πρέπει να τρέξει για να στηθεί στην ουρά για την επόμενη προβολή.

ΠΡΟΒΟΛΗ

Χθες λοιπόν άνοιξε τις πύλες του το Palais des Festivals, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ του πλανήτη, η πιο μαζική συγκέντρωση κινηματογραφόφιλων στον κόσμο. Με τον Σπάικ Λη πρόεδρο της Επιτροπής να κοσμεί την αφίσα του φεστιβάλ και ταινία έναρξης την τελευταία ταινία του Λέο Κάραξ, ένα μιούζικαλ με πρωταγωνιστές τον Άνταμ Νράιβερ και την Μαριόν Κοτιγιάρ, η συνέχεια προμηνύεται καθηλωτική και το 2020mag.gr βρίσκεται στις Κάννες.

Το 2020mag.gr είναι φέτος ένα από τα ελάχιστα διαπιστευμένα ελληνικά Μέσα που θα βρίσκονται στο μεγαλύτερο, κινηματογραφικο φεστιβαλικό γεγονός. Μια μεγάλη χαρά και μεγάλη τιμή για ένα site που καλά-καλά δεν έχει κλείσει μισό χρόνο "ζωής". 

ΠΡΟΒΟΛΗ
©2021-2024 20/20 MAGAZINE - All rights reserved
 - 
Created by: Antonis Papavomvolakis - Developed by: codica
"